31 Μαΐου 2017

Έρευνα-ΣΟΚ: Εγκληματικό το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης

Άλλη μία μελέτη αναδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κύησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το κάπνισμα της εγκύου μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ του εμβρύου μέσα στην μήτρα της.
Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας, ανέπτυξαν ηπατικό ιστό με τη βοήθεια πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιηβιντ Χέι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό τοξικολογίας "Archives of Toxicology", σύμφωνα με το BBC.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το «κοκτέιλ» των περίπου 7.000 χημικών ουσιών που περιέχει το τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα βλαπτικό για τα βλαστικά εμβρυικά κύτταρα που αναπτύσσονται και γίνονται ηπατικά κύτταρα.
Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής δρ. Παναγιώτης Φίλης του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία.
Η μελέτη δείχνει ότι η νικοτίνη, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι άλλες ουσίες του τσιγάρου επιδρούν στην ηπατική ανάπτυξη του εμβρύου διαφορετικά στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, αλλά βλαβερά και στα δύο φύλα, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: