31 Μαΐου 2017

Tο «τελευταίο αντίο» στον Κ. Μητσοτάκη

Σε κλίμα συγκίνησης
Σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Μητρόπολη Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Το παρών στη Μητρόπολη Αθηνών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και της Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι του πνευματικού και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. 
Επικήδειο εκφωνήσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της ΝΔ και γιος του εκλιπόντος, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κυριάκος: Ο Μητσοτάκης ήταν καπετάνιος της μοίρας του & αφέντης της ψυχής του

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και βαθιά συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό. «Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες. Σου έφτανε να είσαι μαζί με την Μαρίκα σου τον «Κοπέρνικο» όπως έλεγες. Θέα θα έχει το αγαπημένο σου ακρωτήρι και συντροφιά τα λευκά όρη.» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Είχες επίγνωση πως η ιστορία δεν γράφεται με "αν"

Στο επικήδειο που εκφώνησε με τρεμάμενη φωνή ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην σημαντική παρακαταθήκη που άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Είχες επίγνωση πως η ιστορία δεν γράφετε με «αν» για αυτό είχες το βλέμμα σου πάντα στραμμένο στο μέλλον.
Η πολιτική σου παρακαταθήκη, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν αειθαλής και το παράδειγμά σου οδηγός για όλους μας: Σεβασμός της δημοκρατίας, επιδίωξη ενότητας, να λέμε την αλήθεια.
«Το κακό που πάλεψες μια ζωή είναι πάντα ζωντανό, λαϊκισμός, φθόνος, μισαλλοδοξία, διχασμός παραμένουν συνοδοιπόροι μας και καλούμαστε να νικήσουμε εμείς τώρα» .
Μιλώντας για τον άνθρωπο και πατέρα Μητσοτάκη είπε
«Σε θυμάμαι καθώς μεγάλωνα, να κονταίνεις ενώ ψήλωνα, ώστε η σκιά σου να μην με σκεπάζει», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, για να συνεχίσει λέγοντας:« Πϊσω από τον πολιτικό αντίπαλο που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά»,«Δική σου συμβουλή σε μας ήταν πάντα να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να προσπαθείτε να βοηθάτε» 
 «Σου είπα αυτά που ήθελα με είδες εκεί που ήθελες» είπε ο Κυριάκος και πρόσθεσε «Αφήνεις πίσω σου μια μεγάλη οικογένεια,  Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια και δισέγγοννα και δυο που δεν θα γνωρίσεις».
«Ολη η Ελλάδα και η Κρήτη στέκεται βουβή και θλιμμένη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του» κατέληξε το αντίο στον πατέρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ντ.Μπακογιάννη με το τέλος του επικήδειου ξέσπασε σε λυγμούς και έσπευσε να αγκαλιάσει τον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παυλόπουλος: Οι τέσσερις παρακαταθήκες του Κ. Μητσοτάκη

«Ο Κ. Μητσοτάκης περνάει στην αιωνιότητα. Πρέπει να διδασκόμαστε από τα έργα που μας αφήνουν πίσω οι μεγάλες φυσιογνωμίες. Ο Κ. Μητσοτάκης υπήρξε ένας κορυφαίος ηγέτης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον επικήδειό του.
Και πρόσθεσε:
«Τέσσερις είναι οι μεγάλες παρακαταθήκες που μας αφήνει με το έργο και τον χαρακτήρα του. Πρώτον, η υπεράσπιση δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη. Το απέδειξε στη ζωή του. Είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτα δικτάτορας. Υπενθύμιζε πάντα ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό και για αυτό η συνεχής υπεράσπισή της ήταν χρέος. Δεύτερον, αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αφοσιωμένος στο Κοινοβούλιο. Ήταν από εκείνους που είχαν “χάσει” το Κοινοβούλιο σε χρόνια δύσκολα. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας. Αγόρευε όμως χωρίς κανέναν στόμφο. Τρίτον, ευρωπαϊκή πορεία του τόπου. Ένας πραγματικός ευρωπαίος ηγέτης. Ιδίως μετά τη μεταπολίτευση, ήταν από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην ΕΕ να είναι νομοτελειακή. Τέταρτη παρακαταθήκη, η παρακαταθήκη της ενότητας και της ομόνοιας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήξερε ποιο είναι το τίμημα του διχασμού για τον τόπο. Για αυτό και εφάρμοσε την ενότητα σε κρίσιμες στιγμές. Πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που ανοίγει χαρακώματα αλλά εκείνος που χτίζει γέφυρες.
Σήμερα αυτές οι παρακαταθήκες μας εμπνέουν και πρέπει να μας εμπνέουν. Πρόεδρε η θεία πρόνοια στάθηκε δίκαιη. Στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή. Δίπλα στους ανθρώπους που σε αγάπησαν».

Ν. Αναστασιάδης: Σεβαστέ φίλε Ψηλορείτη αντίο  

Βαθύτατα πολιτικός και ανθρώπινος ο επικήδειος που εκφώνησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για τον Κ. Μητσοτάκη.


Με την προσφώνηση «σεβαστέ μου φίλε» ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε τιμή και σεβασμό στον πολιτικό και φίλο του.       
«Σεβαστέ μου φίλε το έθνος έναν ιστορικό ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του την πορεία της χώρας. Ο Κ. Μητσοτάκης εξέχουσα προσωπικότητα μιας γενιάς που ζυμώθηκε και αντιμετώπισε με γενναιότητα τις καταστροφές και αυταπάρνηση» ανέφερε. 
Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της πολιτικής του ιστορίας λέγοντας ότι αποτέλεσε μια φωνή σταθερότητας και πρότυπο πατριωτικής λογικής.  «Στάθηκες όρθιος στην ώρα της οικογενειακής τραγωδίας ζητώντας από όλους να προστατέψουν την δημοκρατία και τους θεσμούς της» ανέφερε για την στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη και την ιστορική ομιλία του στην Βουλή. 
«Αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που περιφρονούσε το πολιτικό κόστος. Είχε πολιτικό αξίωμα ότι τα συμφέροντα της πατρίδας υπηρετούνται με κριτήριο το εθνικό καλό και αρχή να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα και όχι αρεστός στους πολλούς» είπε ο κ. Αναστασιάδης.  
«Η ιστορία δεν είναι η μνήμη του παρελθόντος ερμηνεύει το παρόν και στοχεύει στο μέλλον. Σεβαστέ μου φίλε η εδώ παρουσία μου δεν αποτελεί την ελαχίστη αναγνώρισης της ιδιαίτερης  έγνοιας και αγάπης για την Κύπρο. Που στήριξες την εξεύρεση λύσης. Είχε άριστη γνώση όλων των κρισίμων πτυχών. Σεβαστέ μου φίλε παρ'όλες τις δυσκολίες δεν θα αποδεχθώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Σε αυτό που αποτελούσε το δικό σου όραμα. Να παραδώσω μια χώρα ευρωπαϊκή. Εκφράζω την απεριόριστη αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπο του. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν πολιτικό και έναν statesman είναι ότι ο πρώτος σκέφτεται τις επόμενες εκλογές και ο δεύτερος τις επόμενες γενιές. Και με τα λάθη που αναγνώρισε ο ίδιος. Αδιαμφισβήτητη αλήθεια και τεκμήριο ότι πορεύτηκε πιο μπροστά από την εποχή του. Σεβαστέ μου φίλε Ψηλορείτη όπως τον αποκαλούσα. Να είστε περήφανοι για την κληρονομιά που ο Κ. Μητσοτάκης αφήνει. Σεβαστέ μου φίλε, σε ευχαριστώ για την τιμή να με θεωρείς φίλο σου. Για την ανιδιοτελή φιλία σου σε ευχαριστώ Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πρόεδρε» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.  
Το φέρετρο βγήκε από την Μητρόπολη Αθηνών στις πλάτες των εγγονιών του και με ειδική πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου θα μεταφερθεί στα Χανιά    

Δεν υπάρχουν σχόλια: