2 Ιουνίου 2017

Αν.Ξανθός: "Διαρθρωτικές αλλαγές αλλά όχι οριζόντια μέτρα" για το φάρμακο

Η νέα επανασυγκροτημένη επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, συνεδρίασε χθες, υπό τον υπουργό Υγείας.

Στόχος της είναι να αποτελέσει τον «σύμβουλο» του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση μια εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, αξιοποιώντας τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία για την παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, την κατάρτιση και επικαιροποίηση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, αλλά  και των Μητρώων Χρονίων Παθήσεων.
Για να υπάρξει αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής, προτάθηκε ένας "άτυπος" διαχωρισμός σε δύο  υποεπιτροπές.Η πρώτη θα έχει ως έργο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, και η δεύτερη προτάθηκε να έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση- επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων χρονίων παθήσεων .
«Είμαστε σε κατεύθυνση διαρθρωτικών αλλαγών και όχι οριζόντιων μέτρων» ανέφερε  στην εισήγηση του ο  υπουργό Υγείας Α. Ξανθός τονίζοντας ότι προτεραιότητα της Επιτροπής πρέπει να είναι η αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων όπως ένα δικαιότερο σύστημα clawback, η άρση των στρεβλώσεων στην τιμολόγηση αλλά και το θέμα της συμμετοχής του ασθενή στο κόστος με στόχο «να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα, σχέδιο και τεκμηρίωση μια πιο δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική» όπως είπε .   
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος , τόνισε ότι  «το πλαίσιο που καθορίζει την πολιτική μας συγκροτείται αφενός από την ανάγκη να υπάρξει καθολική πρόσβαση στην κάθε φορά κατάλληλη φαρμακευτική (και όχι μόνο) αγωγή για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας και αφετέρου από την πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμόςτης φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί όρο για την οικονομική επιβίωση του συστήματος υγείας.»  
Η πρώτη υποεπιτροπή που θα έχει ως έργο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει την εξέλιξη της δαπάνης συνολικά και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ειδικότερα, της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής. Επίσης να παρακολουθεί την εξέλιξη της δαπάνης ανά κατηγορία, όπως onpatent, off patent με γενόσημα, off patentχωρίς γενόσημα, γενόσημα και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους. Στο πεδίο ελέγχου της είναι και η εξέλιξη της δαπάνης ανά θεραπευτική κατηγορία , αλλά και ηδιατύπωση προτάσεων που αφορούν στο νομοθετικό πλαίσιο της τιμολόγησης του φαρμάκου και το ενδεχόμενο ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού φαρμάκου για την επόμενη 3ετία. 
Στο πλαίσιο της δεύτερης υπο-επιτροπής θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά Επιστημονικές Ομάδες Εργασίας που θα απαρτίζεται από γιατρούς, Πανεπιστημιακούς και μη, με αποδεδειγμένη εμπειρία και συνεισφορά στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 
Κάθε Επιστημονική Ομάδα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα καταρτίσει τον αλγόριθμο διάγνωσης – παρακολούθησης -θεραπείας (πρωτόκολλο) για την παθολογική κατάσταση στην οποία έχει ως αντικείμενο και να μεθοδεύσει τη διαδικασία δημιουργίας του μητρώου/registing (φορέας διαχείρισης, καταχωρητές, παράμετροι παρακολούθησης, εκβάσεις, θεραπευτικές στρατηγικές). 
Οι αποφάσεις της υποεπιτροπής για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα εγκρίνονται από τον Υπουργό Υγείας και θα ενσωματώνονται μέσω της ΗΔΙΚΑ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αξίζει να σημειωθεί οτι κάθε φορά που ένα νέο φάρμακο εγκρίνεται για ένταξη στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων, η αντίστοιχη υποεπιτροπή ενημερώνει την Επιστημονική Ομάδα για να καθορίσει τη θέση του φαρμάκου στο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Στη συνέχεια η ΗΔΙΚΑ θα ενσωματώνει το φάρμακο στο θεραπευτικό πρωτόκολλο με την συγκεκριμένη ένδειξη.
Η νέα ανασυγκροτημένη Επιτροπή συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: