1 Ιουνίου 2017

«Οχι» σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

«Δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση»
Η Γερμανία και άλλες χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να διεξαχθεί στην Τουρκία η επόμενη σύνοδος της Συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Die Welt.Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι με την απόφαση συμφωνούν 18 ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι «το ΝΑΤΟ στηρίζει την εσωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης».
Εκτός από το Βερολίνο «πρωτεργάτες» της κίνησης, όπως γράφει η Welt, είναι η Ολλανδία και η Δανία και την τελική απόφαση θα λάβουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ στη συνάντηση τους τους τον Ιούνιο.
Η Τουρκία φέρεται να έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει τη Σύνοδο στα τέλη του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της περσινής συνόδου στη Βαρσοβία.
Τότε οι χώρες μέλη είχαν συμφωνήσει να μεταθέσουν για αργότερα την όποια απόφασή τους.
Ωστόσο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις μαζικές διώξεις της Άγκυρας κατά δημοσιογράφων, δικαστών, δασκάλων και στρατιωτικών, η πλάστιγγα φαίνεται ότι έγειρε από την άλλη πλευρά. Η Die Welt αναφέρει ότι η το ΝΑΤΟ προσανατολίζεται να γίνει η σύνοδος στο αρχηγείο του στις Βρυξέλλες.
«Δεν θέλουμε να ενισχύσουμε τα διεθνή πιστοποιητικά της Τουρκίας και θέλουμε να αποφύγουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την εσωτερική πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση» είπαν στην εφημερίδα υψηλόβαθμοι διπλωμάτες.
Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.
Ωστόσο όπως είπε «μια από τις πιθανότητες είναι να γίνει η σύνοδος κορυφής στο νέο αρχηγείο στις Βρυξέλλες».

Επιδείνωση των σχέσεων

Η εξέλιξη σηματοδοτεί άλλη μια στροφή προς το χειρότερο στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα -σχολιάζει η Deutsche Welle- αναφέροντας την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων με αιτία την άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν γερμανικά στρατεύματα στη βάση Ιντσιρλίκ.
Το Βερολίνο απείλησε να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Τουρκία, αν και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία συμφώνησε να καθυστερήσει η σχετική ψηφοφορία της επιτροπής.
Αξιωματούχοι ωστόσο ανέφεραν ότι από πέρυσι το Βερολίνο έχει αρχίζει να εξετάσει εναλλακτικές χώρες για την ανάπτυξη των 250 στρατιωτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του ISIS, όπως την Ιορδανία, το Κουβέιτ ή την Κύπρο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: