2 Ιουνίου 2017

Ύποπτη για παγκρεατίτιδα και η μικρή αύξηση των τριγλυκεριδίων

Οι γιατροί συνιστούν να διατηρούμε στα φυσιολογικά όρια τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας, για να προστατεύεται η υγεία της καρδιάς μας.

Τα υψηλά επίπεδα αυτών των λιπιδίων όμως σχετίζονται και με ένα ακόμα πρόβλημα: την οξεία παγκρεατίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή στο πάγκρεας που συχνά εκδηλώνεται αιφνιδίως και μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Το θέμα διερεύνησαν επιστήμονες από τη Δανία, οι οποίοι παρακολούθησαν επί επτά χρόνια την πορεία της υγείας 116.550 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 47-66 ετών, καταγράφοντας τα κρούσματα οξείας παγκρεατίτιδας μεταξύ τους, καθώς και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους.
Ετσι, οι εθελοντές με επίπεδα τριγλυκεριδίων από 177 έως 265 mg/dl είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν οξεία παγκρεατίτιδα και όσοι είχαν τριγλυκερίδια 266-355 mg/dl είχαν τριπλάσιες πιθανότητες, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων.Οπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος οξείας παγκρεατίτιδας αυξανόταν σημαντικά κατ’ αναλογίαν με τα τριγλυκερίδια.
Οι υψηλότερες τιμές των λιπιδίων συνοδεύονταν από ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, με τις τιμές άνω των 443 mg/dl να οδηγούν σε σχεδόν οκταπλασιασμό των πιθανοτήτων εκδήλωσης οξείας παγκρεατίτιδας.
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για παγκρεατίτιδα, όπως το φύλο, η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος κ.λπ.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων θεωρούνται φυσιολογικά όταν είναι κάτω από 150 mg/dl.
Παρότι όμως προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας αυξάνεται όταν υπερβαίνουν τα 1.000 mg/dl, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμα και με «ήπια έως μέτρια υπερτριγλυκεριδαιμία» (δηλαδή με τριγλυκερίδια πάνω από 177 mg/dl) μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, λένε.
Και προσθέτουν ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να προσέχει κανείς τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα του.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: