21 Ιουλίου 2017

Διατροφική αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Msc στην Αθλητική Διατροφή
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από συχνό, επαναλαμβανόμενο και διάχυτο κοιλιακό πόνο σε συνδυασμό με έντονο κοιλιακό μετεωρισμό και διαταραχή στην ποιότητα και ποσότητα των κενώσεων. Για να θεωρήσουμε ότι ένα άτομο πάσχει από ΣΕΕ πρέπει να παρουσιάζει επαναλαμβανόμενο  κοιλιακό άλγος για περισσότερες από 3 ημέρες του μήνα για τους τελευταίους 3 μήνες.

Για να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συστήνεται:

• Η κατανάλωση μικρών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας υγρών. Οι φυτικές ίνες προσλαμβάνουν νερό κατά την κίνησή τους στο γαστρεντερικό σωλήνα και για αυτό είναι αναγκαία η αύξηση πρόσληψης υγρών.

• Η αύξηση φυσικής δραστηριότητας προς μείωση του stress.

• Η ανίχνευση των επιμέρους τροφών που προκαλούν δυσφορία. Τα πιο συχνά προβλήματα αφορούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά φαγητά, τρόφιμα που προκαλούν αέρια, αναψυκτικά, την καφεΐνη, αλκοόλ και τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης ή σορβιτόλης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η καταγραφή ημερολογίου που να περιλαμβάνει τις εμφανιζόμενες δυσανεξίες σε σχέση με το χρόνο πρόσληψης των γευμάτων.

• Σταδιακή προσθήκη φυτικών ινών (από δημητριακά, λαχανικά και φρούτα) στη διατροφή γιατί η απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει αέρια.

• Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, η κατανάλωση all bran και η αύξηση πρόσληψης υγρών. Αν συνυπάρχουν κοιλιακή διάταση/αέρια συνίσταται μείωση των φυτικών ινών.

• Σε περίπτωση διάρροιας (με ή χωρίς παρουσία κοιλιακής διάτασης/αερίων), η μείωση των φυτικών ινών από τη διατροφή και η εφαρμογή δίαιτας αποκλεισμού των τροφίμων που προκαλούν συμπτώματα δυσανοχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: