18 Ιουλίου 2017

«Σιωπή» για τον Όλυμπο!


Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας
Φαρμακοποιός ΜScΠρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο.Ν.Δ. Κατερίνης -
Μέλος του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ.

Ένα Προεδρικό Διάταγμα που παραμένει στα συρτάρια, αλλεπάλληλες προτάσεις και δηλώσεις περί αξιοποίησης  και δεκάδες χρόνια ανεκμετάλλευτα για την τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της παρολύμπιας ζώνης αλλά ολόκληρης της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.


Ζώντας στους πρόποδες του Ολύμπου δεν ήταν λίγες οι φορές που η τοπική κοινωνία αλλά και η κοινή γνώμη διχάστηκαν για τον τρόπο αξιοποίησης ή μη, για τις δικλείδες ασφαλείας που θα πρέπει να τεθούν για την προστασία του Εθνικού μας Δρυμού και την ανάγκη να τεθούν τα όρια και οι κανόνες.
Οι διαφωνίες και οι αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις, ο εποικοδομητικός, ουσιαστικός και ωφέλιμος διάλογος τίθενται στο περιθώριο από τη στιγμή που απουσιάζει η πολιτική βούληση για να δοθεί τέλος στην ιδιότυπη αυτή «ομηρία» ενός βουνού που γνωρίζει η παγκόσμια κοινότητα αλλά  «απαξιώνεται» επιδεικτικά από τη χώρα του.
Επικρατεί «σιωπή» για τη διαδικασία υπογραφής του σχετικού Π.Δ. παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ελικοδρόμια και τις μεγαλοστομίες του αρμόδιου Υπουργού πριν από έναν περίπου χρόνο.
Ο Όλυμπος κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός από το 1938 με βασιλικό διάταγμα ,που ισχύει μέχρι σήμερα (ΦΕΚ Α 248/1938) και ορίσθηκαν με αυτό δύο ζώνες προστασίας. Η πρώτη (πυρήνας) εκτείνεται από τις κορυφές μέχρι τη Μονή Αγίου Διονυσίου Η δεύτερη από τη Μονή μέχρι τα όρια του Δασαρχείου Πιερίας. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΕΚ Β 467/1985) τέθηκαν αυστηρότατα μέτρα προστασίας, που αφορούσαν ολόκληρο τον εθνικό δρυμό.
Από τότε πολύ μελάνι χύθηκε, πολύς λόγος έγινε, ατέλειωτες συσκέψεις, συναντήσεις, υπομνήματα, παρατηρήσεις, αιτιάσεις και επιχειρήματα καταγράφηκαν υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης.
Κοινός τόπος ο σεβασμός στο παγκόσμιο μνημείο της φύσης. Πάγια θέση μου η αξιοποίηση  του Ολύμπου που πιστεύω ότι είναι μονόδρομος για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναγκαία όσο ποτέ η υπογραφή του Π.Δ., ο καθορισμός των ορίων, των ζωνών, των επιτρεπόμενων χρήσεων, δραστηριοτήτων, παρεμβάσεων.
Το έχω πει και στο παρελθόν και θα το επαναλάβω. Φτάνει μόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι όλος ο πλανήτης γνωρίζει για τη μυθολογία των 12 θεών του Ολύμπου παρόλα αυτά εμείς κρατάμε τις πύλες της κατοικίας τους ερμητικά κλειστές.
Οφείλουμε λοιπόν με σεβασμό στη φύση και τους κανόνες της, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στους κατοίκους της παρολύμπιας ζώνης να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και να απαιτήσουμε να  σπάσει η «σιωπή» και να δρομολογηθούν διαδικασίες για την τελική υπογραφή του Π.Δ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: