18 Ιουλίου 2017

ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

  


Διασκευή: Μαρία Γούδα - Κοκτσίδου, Οδοντίατρος 
Προσφορά της Νεολαίας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας eeekaterinis@yahoo.gr


Ο George Carlin (1937 – 2008),  αμερικανός κωμικός ηθοποιός και συγγραφέας,  σ’ ένα σοφό κείμενο του περιγράφει ζωντανά την εποχή μας: «Το παράδοξο της εποχής μας είναι ότι έχουμε χτίσει ψηλότερα κτίρια, αλλά έχουμε χαμηλή εσωτερική διάθεση, κατασκευάσαμε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, αλλά εμμένουμε στις μικρόψυχες απόψεις μας. Ξοδεύουμε περισσότερα, αλλά έχουμε λιγότερα.
Αγοράζουμε περισσότερα αγαθά,  αλλά τα απολαμβάνουμε λιγότερο. Κατοικούμε σε μεγαλύτερα σπίτια, αλλά με μικρότερες οικογένειες, έχουμε περισσότερες τεχνολογικές ευκολίες,  αλλά λιγότερο χρόνο. Αποκτήσαμε περισσότερα πτυχία, αλλά συμπεριφερόμαστε με λιγότερη λογική, έχουμε περισσότερη γνώση αλλά φτωχότερη κρίση, περισσότερη εξειδίκευση, αλλά περισσότερα προβλήματα, περισσότερα φάρμακα, αλλά λιγότερη υγεία.
          Πίνουμε πολύ, καπνίζουμε πολύ, σπαταλούμε αλόγιστα, γελάμε λίγο, οδηγούμε γρήγορα, θυμώνουμε πολύ, ξενυχτάμε το βράδυ και την επόμενη μέρα σηκωνόμαστε κουρασμένοι, διαβάζουμε λίγο, βλέπουμε πολλές ώρες τηλεόραση και προσευχόμαστε σπάνια.
          Έχουμε πολλαπλασιάσει τα υπάρχοντά μας, αλλά μειώσαμε τις αξίες μας. Μιλάμε πολύ, αγαπάμε σπάνια και μισούμε συχνά.
          Έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε πολλά υλικά αγαθά, αλλά όχι ποιοτική ζωή. Προσθέσαμε χρόνια στη ζωή μας, αλλά όχι ζωή στα χρόνια μας. Καταφέραμε να φτάσουμε στο φεγγάρι, αλλά μας είναι αδύνατον να διασχίσουμε τον δρόμο και να συναντήσουμε τον γείτονά μας. Πραγματοποιήσαμε μεγαλύτερα κατορθώματα, αλλά όχι καλύτερα.
          Προσπαθούμε να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα, αλλά όχι την ψυχή μας. Γράφουμε περισσότερα βιβλία, αλλά μαθαίνουμε λιγότερα. Σχεδιάζουμε περισσότερα για το μέλλον, αλλά επιτυγχάνουμε λιγότερα. Κατασκευάσαμε υπερσύγχρονους υπολογιστές προκειμένου να διαχειριζόμαστε περισσότερες πληροφορίες, να παράγουμε περισσότερα αντίτυπα όσο  ποτέ, αλλά επικοινωνούμε μεταξύ μας όλο και λιγότερο.
          Ζούμε στην εποχή του γρήγορου φαγητού και της δύσκολης χώνεψης, των διάσημων ανθρώπων με τον εκκεντρικό χαρακτήρα, των επιφανειακών διαπροσωπικών σχέσεων. Ζούμε στις μέρες των δύο εισοδημάτων σε μία οικογένεια,  αλλά των πολλών διαζυγίων, των πολυτελών σπιτιών, αλλά των διαλυμένων οικογενειών. Ζούμε στην εποχή της μειωμένης ηθικής, των εφήμερων σχέσεων και των χαπιών που μπορούν να προσφέρουν ο,τιδήποτε από ευθυμία μέχρι γαλήνη και θάνατο. Ζούμε στην εποχή με τις «μεγάλες βιτρίνες» και το «μικρό αποθεματικό» πίσω απ’ αυτές. Σε εποχή που μπορείς να λάβεις ένα μήνυμα στον υπολογιστή σου και είτε να το μοιραστείς μαζί με άλλους είτε να πατήσεις το πλήκτρο «διαγραφή»…
          Θυμήσου : ξόδεψε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα επειδή δεν θα είναι για πάντα μαζί σου.
          Θυμήσου: πες μια καλή κουβέντα σε κάποιον που σε κοιτάει με θαυμασμό, επειδή αυτός ο άνθρωπος κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και μπορεί να σε εγκαταλείψει.
          Θυμήσου: αγκάλιασε αυτόν που κάθεται δίπλα σου, επειδή αυτός είναι ο μόνος θησαυρός που μπορείς να δώσεις μέσα από την καρδιά σου και δεν σου κοστίζει τίποτα.
          Θυμήσου: πες, «σ’ αγαπώ» στον/στη σύζυγό σου και στα αγαπημένα σου πρόσωπα και να το εννοείς. Ένα φιλί και μια αγκαλιά θα απαλύνουν τον πόνο, όταν πηγάζουν μέσα από την καρδιά σου. 
          Θυμήσου να κάνεις παρέα και να χαίρεσαι τις στιγμές με τα παραπάνω πρόσωπα, γιατί θα έρθει κάποτε καιρός που δεν θα είστε μαζί.
          Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να αγαπήσεις, να μιλήσεις και να μοιραστείς τις σκέψεις που έχεις μέσα σου».
Πόσο επίκαιρες είναι  οι διαπιστώσεις του αυτού κωμικού, που  δεν είναι καθόλου αστείες, αλλά πολύ σοβαρές. Σκέψου ότι από τη  ζωή περνάς  μόνο μια   φορά, γι αυτό πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις τον σκοπό της ζωής, για να μπορέσεις να ζήσεις πραγματικά ανθρώπινα. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται μ’ όλα αυτά  που ανάφερε ο παραπάνω κωμικός. Για να γίνει όμως πραγματικότητα πρέπει να πάρεις την πιο σοβαρή απόφαση της ζωής σου, να τακτοποιήσεις τις σχέσεις σου  με τον Δημιουργό, που έχουν διακοπεί εξαιτίας της αμαρτίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει όταν με ταπείνωση  και μετάνοια δεχτείς τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα σου. Όταν ανήκεις στην οικογένεια του Θεού, τότε θα απολαμβάνεις τη ζωή,  ακόμη και μέσα στη φτώχεια.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριέ μου, ζω και κινιέμαι  μέσα σ’ έναν κόσμο αλλοπρόσαλλο, παρανοϊκό και χρειάζομαι κάθε μέρα την οδηγία Σου για να μπορώ να ζω και να συμπεριφέρομαι ισορροπημένα, με σοφία δική Σου και σωφροσύνη. Αμήν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: