18 Ιουλίου 2017

Μάριος Φραγκούλης: Προτιμώ να πεινάσω παρά να ξεπουληθώ!

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μάριου Φραγκούλη
στην «Τοπική της Πιερίας» και την Κατερίνα Τσαλού



Ο Μάριος Φραγκούλης με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που θα δοθεί την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, μίλησε στην «Τοπική της Πιερίας» και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Τσαλού και απάντησε για όλα. Για την κρίση, για την Ελλάδα, το surviror και την καλλιτεχνική του πορεία. 



Ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια-μύθους, τόσο από το ελληνικό  όσο και από το πλούσιο διεθνές ρεπερτόριο του, ο Μάριος Φραγκούλης, θα μας ταξιδέψει σε χώρες και τόπους μακρινούς, και θα θυμηθούμε τη δύναμη της μουσικής και του λόγου.

Ο Μάριος Φραγκούλης, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Δήμητρα Σελεμίδου,υπόσχονται στον κόσμο ότι θα σιγοψιθυρίζουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, θα νιώσουν ξανά την ελπίδα και την αγάπη για την ζωή.

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κατερίνα Τσαλού: Έχετε πει ποτέ τη φράση «όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει
Μάριος Φραγκούλης: Δεν με πληγώνει η Ελλάδα αλλά οι άνθρωποι της. Η μόνιμη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα και είμαστε οι καλύτεροι, αντί να συγκεντρωθούμε στο να γίνουμε καλύτεροι. Η Ελλάδα πάντα με στήριξε και έτσι το λίγο καιρό που βρίσκομαι εδώ περνάω καλά και πραγματοποιώ μερικές συναυλίες όπου μοιράζομαι την αγάπη μου για το καλό τραγούδι και αισθάνομαι ότι ενώνονται οι ζωές μας. Η μουσική πάντα με φέρνει κοντά στο κοινό μου, στους ανθρώπους μου και σ’αυτό που θεωρώ ουσιαστικό και σταθερό, την αγάπη του κόσμου.

Κ.Τσαλού.: Αν σας ζητούσαν να μιλήσετε με ένα τραγούδι για τη ζωή σας; Ποιο θα ήταν;  
Μ.Φραγκούλης: Το «Χάρτινο το φεγγαράκι» και «Τον εαυτό του παιδί»

Κ.Τσαλού: Πολλοί Έλληνες νέοι μουσικοί αλλά και επιστήμονες ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό. Τι τους συμβουλεύετε;  
Μ.Φραγκούλης: Αν είναι σίγουροι πως έχουν το ταλέντο και είναι εντάξει με τον εαυτό τους, να πάνε, γιατί οι προοπτικές φεύγοντας στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλες, φτάνει να το θέλουν πολύ και να το παλέψουν ακόμα πιο πολύ! Οι ευκαιρία δεν περιμένουν μετριότητες, οι ευκαιρίες δίνονται σε αυτούς που είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν.



Κ.Τσαλού: Τι είναι για σας η μουσική;  
Μ.Φραγκούλης: Κάθαρση και υγεία, αγάπη και γη. Η μουσική γεφυρώνει κόσμους και ο στίχος σε μορφώνει. Η μουσική είναι έμπνευση και ζωή.

Κ.Τσαλού: Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο; Υπάρχει μια συνεργασία που θα θέλατε να κάνετε και δεν το έχετε πετύχει ακόμη;  
Μ.Φραγκούλης: Στην Ελλάδα θα ήθελα μια σταθερή σχέση, κάποια στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι και από τις δυο πλευρές με έναν μεγάλο θίασο, όπως το Εθνικό και να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από κλασσικά έργα, από αρχαίο Δράμα μέχρι Σντρίνμπεργκ, Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Τένεσι Ουίλιαμς. Θέλω επίσης να παίξω λυρικούς ρόλους στην Όπερα.

Κ.Τσαλού: Πολλοί υποστηρίζουν πως οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι των τεχνών, του πνεύματος, σιώπησαν τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα δοκιμάζεται και οι Έλληνες δέχονται απανωτά πλήγματα. Τη συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Μ.Φραγκούλης: Ο,τι και να κάνουν οι άνθρωποι των τεχνών και του πνεύματος, χωρίς σωστές υποδομές και στήριξη από ιδιωτικά αλλά και κρατικά κανάλια, δεν βγαίνει τίποτα. Προσπαθούμε όλοι να βρούμε μια ευκαιρία, έναν τρόπο να εκφραστούμε, να μιλήσουμε, να κάνουμε συζήτηση. Όσο υπάρχουν τα ριάλιτι σόου και το Survivor και βλέπουμε ότι το 80% του ελληνικού πληθυσμού να ασχολείται με αυτό και όχι με την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τις ανθρώπινες ανάγκες, δεν μας δίνεται να τρόπος να μιλήσουμε στον κόσμο. Έχουμε όλοι απομονωθεί! Η μόνη ελπίδα είναι να συνεχίσουμε δυναμικά να κάνουμε αυτό που κάνουμε και να επηρεάζουμε τον κόσμο με τη δουλειά μας, με την αγάπη μας, γι’αυτήν τη χώρα και όλα τα αγαθά που μας έχει χαρίσει απλόχερα.

Κ.Τσαλού: Αισθανθήκατε ότι πρέπει να κάνετε ή κάνατε «εκπτώσεις» για να εξασφαλίσετε την επιβίωσή σας;
Μ.Φραγκούλης: Δεν έκανα ποτέ «εκπτώσεις» με ο,τι σημαίνει αυτό. Προτιμώ να πεινάσω παρά να ξεπουληθώ! Πιστεύω πως για να πετύχεις πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες, πρέπει να δεις έναν άλλο κόσμο, πέρα από το τώρα.

Κ.Τσαλού: Η Πιερία ετοιμάζεται να σας υποδεχθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Τι άρωμα έχουν οι φετινές συναυλίες με τον γενικό τίτλο Τι μήνυμα θα στέλνατε;  
Μ.Φραγκούλης: Έχω ιδιαίτερη συγκίνηση κάθε φορά που ερχόμαστε στην Πιερία, στην Κατερίνη, σένα από τα πιο όμορφα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Είναι μια ζεστή αγκαλιά που μας τυλίγει με τον πολιτισμό του, την ενέργεια και τη δύναμή του. Ο Όλυμπος καραδοκεί και εμείς πιστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές ακολουθούμε την παράδοση και την ιεροτελεστία με σεβασμό. Η παράστασή μας ονομάζεται «Μικρό νησάκι η καρδιά» και ταξιδεύουμε στα θαύματα της ελληνικής και ξένης μουσικής. Ρεπερτοριακά καλεσμένοι μου σ’αυτό το μουσικό ταξίδι, δυο ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Δήμητρα Σελεμίδου, που θα παρουσιάσουν τραγούδια της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς αλλά και θα σας καταπλήξουν με τραγούδια γνωστά και αγαπημένα. Θα σας παρουσιάσουμε με αγάπη, δημιουργίες των Piovani, Jose-MariaCano, LucioDalla, Χατζιδάκι, Κραουνάκη, Νικολακοπούλου, Ρεμπούτσικα, Ιωαννίδη, Ξαρχάκου και ΓκΑτσου.  Επίσης σε πρώτη εκτέλεση θα σας παρουσιάσω τα καινούρια τραγούδια από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά σε μουσικές της Ελένης Καραίνδρου, της Δήμητρας Γαλάνη, Γιώργου Ανδρέου, καθώς και νέες δικές μου συνθέσεις σε στίχους του αγαπημένου μου στιχουργού Παρασκευά Καρασουλου  

Δεν υπάρχουν σχόλια: