23 Αυγούστου 2017

Η πιο περίεργη εφεύρεση του Τόμας Έντισον

Ο Τόμας Έντισον έχει μείνει στην ιστορία για πολλές από τις συνολικά 2.332 εφευρέσεις του. Κάποιες από αυτές άλλαξαν κυριολεκτικά τον κόσμο, και σήμερα δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς από αυτές.
Εκτός από την κινούμενη εικόνα, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και τον φωνόγραφο, το ιδιοφυές μυαλό του ανακάλυψε και τη μέθοδο... διατήρησης φρούτων και λαχανικών σε γυάλινα δοχεία.Ο Έντισον κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις 18 Οκτωβρίου 1881 (U.S. Patent 0,248,431 – Preserving Fruit).
Πώς όμως έφθασε σε αυτή την ανακάλυψη; Μετά από πολύωρες και εξαντλητικές έρευνες με γυάλινους δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριό του, ο Έντισον έστρεψε την προσοχή του κάποια στιγμή σε κάτι όχι και τόσο πολύπλοκο.

                            

Τοποθέτησε μικρά φρούτα και φρέσκα λαχανικά μέσα σε μεγάλα γυάλινα δοχεία και στη συνέχεια αφαίρεσε τον αέρα με αντλία, ενώ παράλληλα έκλεισε ερμητικά το άνοιγμα με ένα άλλο κομμάτι γυαλί.
Τα αγαπημένα του ζαρζαβατικά και τα φρούτα διατηρήθηκαν για πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ ήταν το ίδιο φρέσκα και λαχταριστά μετά από αρκετές ημέρες.
Έτσι ο Έντισον άνοιξε τον δρόμο στη διατήρηση φρούτων και λαχανικών εκτός εποχής υπό μορφήν… μαρμελάδας, κομπόστας κ.λπ., καθώς η ανακάλυψή του στην πορεία δεν περιορίστηκε μόνο στη διατήρηση της φρεσκότητας.
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: