27 Αυγούστου 2017

Ν.Ολιβέρα: Αυτός είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο


Τέσσερις μήνες προτού συμπληρώσει τα 113 χρόνια, ο Νούνιεθ Ολιβέρα συμμερίζεται περιχαρής με τους συντοπίτες του στη μικρή κονότητα της Μπιενβενίδα (Μπανταχόθ), των 2.200 κατοίκων την αναγνώριση του ότι είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Μετά τον πρόσφατο θάνατο του Ισραηλινού Γίσραελ Κριστάλ (ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 113 ετών), μπορεί πλέον θα θεωρείται ως ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου.
Αγρότης το επάγγελμα, ποτέ δεν εγκατέλειψε τη γενέτειρά του κι όπως αυτοχαρακτηρίζεται είναι ένας απλός άνθρωπος, με μία ήσυχη ζωή και με σταθερές συνήθειες, στις οποίες περιλαμβάνονταν ο περίπατος στους δρόμους της Μπιενβενίδα, ή μία παρτίδα χαρτιά στο μπαρ της γειτονιάς.
Η κόρη του Μαρία Αντόνια, 81 ετών, με την οποία εξακολουθούν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, είναι ο φύλακας άγγελος της υγείας του και προσέχει μην κουρασθεί και αποκάμει ο Φρανθίσκο. «Γιατί του μένουν μόνον τέσσερις
Η εγχείρηση για καταρράκτη και η επέμβαση στα 90 του για την αφαίρεση ενός νεφρού ήσαν οι μόνες φορές που επισκέφθηκε το νοσοκομείο, μολονότι ο Φρανθίσκο είναι πλέον και ο γηραιότερος παλαίμαχος πολεμιστής της χώρας, με δύο πολέμους στις πλάτες του: τον πόλεμο του Ριφ (στη Βόρειο Αφρική) και τον Εμφύλιο.
Η οικογένειά του γνωρίζει επακριβώς τον λόγο της μακροβιότητάς του. Εξόν από το ισχυρό οικογενειακό γονίδιο (ο αδελφός του Λουίς, που ζει στην Αστούριας, είναι 95 ετών, η αδελφή του Χακόβα, που ζει στο ίδιο χωριό, μόλις συμπλήρωσε τα 93), είναι γιατί «έζησε τη ζωή του ακριβώς όπως την ήθελε, και με τρόπο υγιεινό».
Παρ' ότι έχει χάσει τα δόντια του, αυτό δεν τον εμποδίζει να τρώει λαχανικά και όσπρια, που ο ίδιος ,καλλιεργούσε στο χωράφι του, λίγο τοπικό κυνήγι της Εξτρεμαδούρα και «ποτέ δεν του έλειψε και το παγούρι με το κρασί...»
Η κόρη του δεν προλαβαίνει να δέχεται επιστολές κι ευχές απ' ολο τον κόσμο να γιορτάσει ο πατέρας της τα 113 του χρόνια στις 13 Σεπτεμβρίου.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: