30 Αυγούστου 2017

Κατατέθηκε το ν/σχ «σκούπα»: 'Ολες οι αλλαγές για εργαζόμενους-εργοδότες

Με την έγκριση των Θεσμών κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον Αλ.Τσίπρα στη ΔΕΘ ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση του αντιμετωπίζει τον «εργασιακό μεσαίωνα» στη χώρα.

Οι επώδυνες ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις  που εντάσσονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις αναμένονται σε άλλο πολυνομοσχέδιο στο πλαίσιο της γ΄αξιολόγησης.   
Ενδεικτικά στις ρυθμίσεις του ν.σχ περιλαμβάνεται η δυνατότητα διεκδίκησης των δεδουλευμένων απλήρωτων εργαζομένων με την πρώτη μέρα καθυστέρησης και χωρίς  δικαστικό ένσημο
Ειδικότερα: Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι  από την επόμενη μέρα μη καταβολής των δεδουλευμένων μπορούν να καταθέσουν αγωγή και να διεκδικήσουν χρήματα ακόμα και από την προσωπική περιουσία του εργοδότη. Οι υποθέσεις θα εκδικάζονται σε έως 60 ημέρες από την κατάθεση της αγωγής. 
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο, ενώ θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» η απλήρωτη εργασία και θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.
* Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
* ο συμψηφισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών θα ολοκληρώνεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους  και στη συνέχεια το υπερβάλλον ποσό θα επιστρέφεται στους ασφαλισμένους. Εκτός εάν οι ίδιοι αποφασίσουν οι εισφορές να παραμείνουν σε έναν πιστωτικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν έναντι μελλοντικών οφειλών.Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει διάταξη για επιδότηση εισφορών σε όσους εργοδότες μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης προς το τέλος Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική διάταξη.
* Με τις ίδιες διατάξεις θα προβλέπεται η διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
  * Προβλέπει ακόμη μείωση των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, 
* αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές. Για το θέμα αυτό κυβερνητική πηγή είπε πως οι θεσμοί δεν διαφώνησαν με τη μείωση του «πέναλτι» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους δημόσιους υπάλληλους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη.
* Νομοθετείται επίσης ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με ενιαίο συντελεστή 0,45 ανεξάρτητα από το έτος κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.
* η μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.
* Δίνεται ακόμη η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 πλασματικών ετών στους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο. 
* Με τις ίδιες διατάξεις θα προβλέπεται η διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
* Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται
* Δημιουργείται ηλεκτρονικό ποινολόγιο, ώστε να επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις
* Οι επιχειρηματίες που παρανομούν θα αποκλείονται  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και από τις συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: