26 Αυγούστου 2017

Απόγνωση στη Ζάκυνθο - Κάηκαν σπίτια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολήμες και Πόρτο Βρώμη στη Ζάκυνθο με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο πρώτο. Οι αρχές του νησιού προχώρησαν στην άμεση εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια καθώς η μεγάλη φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού και έχει καταστρέψει σπίτια και ένα εστιατόριο.Στο Πόρτο Βρώμη οι φλόγες έφτασαν μέχρι το λιμάνι και η Πυροσβεστική αναγκάστηκε να απομακρύνει 25 οχήματα με τουρίστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην Αναφωνήτρια έχει καταστραφεί ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα. Αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις από μπουκάλες υγραερίων που βρίσκονται στο κατάστημα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή που καθιστούν αδύνατη την επιχείρηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Στο σημείο βρίσκονται 17 πυροσβεστικά οχήματα με 35 άνδρες ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά έχει περικυκλώσει το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Υπάρχουν αναφορές ότι ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου.

Οι δύο νέες εστίες που ξέσπασαν περίπου 5 χιλιόμετρα από την μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας δείχνουν καλύτερη εικόνα. Την ίδια ώρα, στις Βολήμες τα δύο μέτωπα που είναι ενεργά μαίνονται στις περιοχές Σκούτα και Πελιλόμποι.

Στο μεταξύ με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην περιοχή Πόρτο Βρώμη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τρία, ενώ οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή απαγορεύουν στα εναέρια μέσα να επιχειρούν συνεχώς με αποτέλεσμα οι ρίψεις νερού από αέρος να διακόπτονται συχνά.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο
Παραμένει πολύ υψηλός και για αύριο ο κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Κυριακή 27 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199».

Δεν υπάρχουν σχόλια: