29 Αυγούστου 2017

Πύραυλος της Βορ. Κορέας πέρασε από την Ιαπωνία

Συναγερμός σήμανε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, καθώς η Βόρεια Κορέα στις 00.06 ώρα Ελλάδας εκτόξευσε έναν πύραυλο από χώρο κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία, δήλωσαν οι κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας). Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο. Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις.

Όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε να υπογραμμίζει λίγη ώρα αργότερα ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθούν οι συμπατριώτες του.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών αποκλιμακώθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες όπου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους κοντή στη νήσο Γκουάμ, επικράτεια των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με "φωτιά και οργή" εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφωνούν για αύξηση πίεσης στη Β. Κορέα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, είπαν χθες διπλωμάτες. Πάντως δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Ο πύραυλος έπεσε στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάσθηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: