13 Αυγούστου 2017

Κόλαση φωτιάς στον Κάλαμο

- Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (13/08/2017) μεταξύ των Αγίων Αποστόλων και του Καλάμου
- «Στάχτη» έγιναν σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή - Εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι στους Αγίους Αποστόλους, κοντά στον Κάλαμο.
Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 12 άτομα, ενώ επιχειρούν και 3 εναέρια μέσα (δύο ελικόπτερα και 1 καναντέρ), καθώς και οχήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ οι πρώτες εικόνες από το σημείο είναι συγκλονιστικές. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις που βρίσκονται κοντά στην περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο ξενοδοχείο Kalamos Beach στην παραλία. 
Κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ κάνουν λόγο για εμπρησμό. 
Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές.
Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή έχουν καταφέρει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Το μέτωπο της φωτιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνεται από τον Κάλαμο προς το Καπανδρίτι.

Στο νοσοκομείο ανώτατος αξιωματικός του Π.Σ.

Πριν από λίγο μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Για «σχέδιο εμπρησμών» κάνουν λόγο στελέχη της Πυροσβεστικής

Oργανωμένο σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο.
Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: