27 Σεπτεμβρίου 2017

Ιστορική απόφαση: Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν


Το δικαίωμα στις γυναίκες να οδηγούν δίνει με βασιλικό διάταγμα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, σε μία ιστορική απόφαση για τα γυναικεία δικαιώματα στη χώρα, η οποία είναι η μοναδική στον κόσμο όπου στις γυναίκες απαγορευόταν να οδηγούν.

Σύμφωνα με το διάταγμα, προβλέπεται ο σχηματισμός ενός υπουργικού σώματος το οποίο θα γνωμοδοτήσει εντός 30 ημερών, και κατόπιν το διάταγμα θα εφαρμοστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SPA.

Σημειωτέον ότι η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ανώτατων Θρησκευτικών Μελετητών έχει εγκρίνει την απόφαση, κρίνοντας ότι αυτή είναι σύμφωνη με τον νόμο της Σαρία.

Η ακτιβίστρια Μανάλ αλ Σερίφ, που συνελήφθη το 2011 μετά από μία διαμαρτυρία γυναικών οδηγών, ανέφερε στο Twitter: “Σήμερα, η τελευταία χώρα στη γη που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν... τα καταφέραμε”.

“Είναι μία ιστορική μέρα και δεν μπορώ να βρω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου και τα συναισθήματα χιλιάδων γυναικών”, δήλωσε η Λατίφα αλ Σααλάν, μέλος του συμβουλίου της Σούρα, εκτιμώντας πως η απόφαση αυτή θα ενισχύσει την απασχόληση των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα.

Θετική ήταν και η ανταπόκριση του Λευκού Οίκου, που έκανε λόγο για “ένα θετικό βήμα προς την προώθηση των δικαιωμάτων και των ευκαιριών για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία”, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την κίνηση αυτή ως “μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: