1 Σεπτεμβρίου 2017

Αντάξιες της πολιτισμικής κληρονομιάς οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ»


Ακόμη και στην πλούσια ελληνική γλώσσα, δεν υπάρχουν λόγια, που να μπορούν να περιγράψουν, να χαρακτηρίσουν και να αποδώσουν την ποιότητα των εκδηλώ-σεων του πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», με την επωνυμία «ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2017».

Ο λαϊκός πολιτισμός σε πλήρη έκφραση, τα ευάρεστα ψυχικά συναισθήματα σε έξαρση, τα πρόσωπα ακτινοβολούσαν  την ψυχική ευφορία και τα χείλη εξέφραζαν το θαυμασμό.
Την Κυριακή 27/8, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, το υπέροχο σκηνικό, το εμπνευσμένο σενάριο, η απόδοση απλών ανθρώπων, σε ρόλους ηθοποιών και χορευτών, η συγκινητική συμμετοχή της ηθοποιού Μπέτυ Βαλάση και του συγγραφέα Νίκου Φωτιάδη, η προσωπικότητα και δεξιότητα της Μαρίκας Φωτοπούλου και της Γιαννούλας Πριώνα, δημιούργησαν ένα αξιοθαύμαστο πολιτιστικό δρώμενο, με θέμα την πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Φωτιάδη «Μουσικός Περίδρομος».
Η συνέχεια από τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, που εκφράστηκαν με το τραγούδι και το χορό, αλλά και την επιβράβευση των συντελεστών της εκδήλωσης.

Οι φράσεις που ακούστηκαν περισσότερο ήταν: Δεν ξανάγινε! Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε!

Τη Δευτέρα 28/8, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, πανδαισία χρωμάτων και ήχων, με το αφιέρωμα στην ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση. Τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί Μακεδονίας, Θράκης, Πόντου, Κρήτης και Ιωνίας, από πέντε πολιτιστικούς συλλόγους, σε μια ζεστή, οικογενειακή και πολιτισμένη ατμόσφαιρα.
Η συμμετοχή των μελών και των φίλων του συλλόγου ήταν συγκινητική, καθώς και η διάθεση για χορό, στη συνέχεια.

Τη Τρίτη 29/8, ο σύλλογος πρόσφερε την παραδοσιακή νηστίσιμη φασολάδα, με ελιές, χαλβά και άσπρο σταφύλι, σε όλο το εκκλησίασμα, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί:

- Τον συγγραφέα κ. Νίκο Φωτιάδη, για την τιμή της συνεργασίας μας και την εμπιστοσύνη προς το σύλλογό μας, για την πρωτότυπη παρουσίαση ενός πρωτότυπου βιβλίου, το οποίο προβάλλει την πολιτισμική μας κληρονομιά.

- Την ηθοποιό κυρία Μπέτυ Βαλάση, για τη μεγάλη τιμή να αποδεχτεί την πρόσκλησή μας και να συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Το Δήμο Δίου-Ολύμπου, για την άδεια παράστασης και την εξέδρα.

Τους πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις:
- Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ».
- Χορευτική Ομάδα Δυτικής Θεσσαλονίκης «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ».
- Κρητικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ΙΔΑΙΑ ΓΗ».
- Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

- Τη μοδίστρα μας κα Ελένη Ξανθοπούλου, για την έκθεση παραδοσιακών φορεσιών και την επιμέλεια των φορεσιών του δρώμενου.

- Τους ακούραστους συντελεστές των εκδηλώσεων, οι οποίοι ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα και εργάζονται ανιδιοτελώς. Τους βλέπετε στα πόστα τους.

- Τους χορηγούς των εκδηλώσεών μας, οι οποίοι ενισχύουν τις πρωτοβουλίες μας, σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Μπορείτε να τους δείτε στην οθόνη προβολής και να τους συγχαρείτε. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτοί, είναι και άλλοι.

- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για την προβολή των εκδηλώ-σεών μας και την πληρέστερη ενημέρωση των μελών και φίλων του συλλόγου και όλων των πολιτών που θέλουν να παραβρίσκονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

- Τους συλλόγους που μας στηρίζουν με τον εξοπλισμό τους, ιδιαίτερα την Ένωση Ποντίων Πιερίας και τον Ποντιακό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά», καθώς και το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας, για τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

- Τον κύριο Αργύρη Καρρά, για τις καρέκλες του σκηνικού, από το κατάστημά του στα Καταφιώτικα.

- Όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του συλλόγου, μας τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Συγχαίρει όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τις δασκάλες του συλλόγου, Μαρίκα Φωτοπούλου (Χορωδίας – Θεατρικής Ομάδας) και Γιαννούλα Πριώνα (Χορευτικών τμημάτων).

Γνωστοποιούμε ότι θα κυκλοφορήσει  DVD των εκδηλώσεων.


Από το Δ. Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: