1 Σεπτεμβρίου 2017

Αυτά που... ξέχασε να αναφέρει ο κ. Χιονίδης για τις ανεμογεννήτριες

Τίθεται σειρά ερωτημάτων τα οποία οφείλουν να απαντήσουν όσοι συναινέσουν σήμερα με την πρόταση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Πιέρια όρη.


Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα πλεονεκτήματα της αιολικής ενέργειας και αυτά δεν είναι λίγα. Όμως, δεν μπορεί στο βωμό της «πράσινης ενέργειας» να θυσιάζονται αρχέγονα δάση τα οποία στη χώρα μας αποδεκατίζονται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές.

Κράτη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία κλπ τα οποία «πνίγονται» στο πράσινο ίσως να έχουν την πολυτέλεια να θυσιάζουν και κάποιες από τις βουνοκορφές τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Αν κι εκεί οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα και δεν επιτρέπουν την εγκατάστασή τους εντός δασών με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμογεννητριών να βρίσκεται σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον. Εμείς στη χώρα μας δεν  θα έπρεπε ούτε καν να το διανοηθούμε, πως θα πρέπει να καταστρέψουμε δασική έκταση για να παράξουμε φθηνό ρεύμα.

Η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες ξερονήσια! Εκτάσεις καταλληλότερες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και αποδεδειγμένα αποδοτικότερες από ότι τα Πιέρια όρη.

Αυτά που δεν θα ειπωθούν σήμερα από την παράταξη του κ. Χιονίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί να παρουσιάσει μια πρόχειρη συλλογή φωτογραφιών από το διαδίκτυο. Παράλληλα τίθεται σειρά ερωτημάτων τα οποία οφείλουν να απαντήσουν όσοι συναινέσουν με την πρόταση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα Πιέρια όρη.

Πως θα φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις κορυφές των Πιερίων;

Για να γίνει αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος των πτερυγίων μιας ανεμογεννήτριας αρκεί να δει κανείς το παρακάτω βίντεο μεταφοράς και τον χώρο που χρειάζεται ένα όχημα για τους ελιγμούς του:

Για να στρίψει το φορτηγό χρειάζονται περισσότερες από 4 λωρίδες κυκλοφορίας!!!
http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a5.jpg

- Πως θα ανέβουν αυτά τα οχήματα στο βουνό;
- Πως θα περάσουν μέσα από τα χωριά;
- Ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν στο οδικό δίκτυο των οικισμών μέσα από τους οποίους θα διέλθουν;

Σχεδόν σε όλα τα έργα έχουν παραβιαστεί οι Όροι Περιβαλλοντικής Μελέτης χωρίς την παραμικρή επίπτωση για τις κατασκευαστικές εταιρείες. Οι κάτοικοι π.χ. του Αποπηγαδιού στην Κρήτη καταγγέλλουν ότι η αιολική εταιρεία έχει παραβιάσει το επιτρεπόμενο πλάτος του δρόμου ενώ εγείρουν ερωτήματα νομιμότητας των δρόμων σε σχέση με το προστατευτικό καθεστώς της περιοχής.
http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a13.jpg

Τι θα απογίνουν αυτά τα τσιμέντα μετά από 20 χρόνια;

http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a1.jpg
Για να στηθεί μια ανεμογεννήτρια πρέπει να κατασκευαστούν τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις οι οποίες θα μείνουν για πάντα στο βουνό! Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφουν οι κατασκευάστριες εταιρείες τα έργα έχουν διάρκεια εκμετάλλευσης 20 χρόνια. Δηλαδή, μετά από 20 χρόνια θα αποσυρθούν και εκεί θα μείνουν για πάντα τα σκουριασμένα κουφάρια των ανεμογεννητριών και οι τσιμεντένιες βάσεις!
http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a16.jpg

Ατυχήματα! Όπως π.χ. πυρκαγιές

Οι ανεμογεννήτριες, καθόλου σπάνια, χτυπιούνται από κεραυνούς και παίρνουν φωτιά. Μια τέτοια φωτιά σε ύψος 70 μέτρων δεν μπορεί να σβήσει παρά μόνο όταν καούν τα πάντα. Ποιες θα είναι οι συνέπιες για το δάσος όταν θα επικρατούν θερμοκρασίες 42 βαθμών;
http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a10.jpg
Πρόσφατα, το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας, στη Βόρεια θάλασσ στο Βorkum/Lehrte δεν λειτουργούσε επί  6 μήνες λόγω μεγάλης πυρκαγιάς η οποία παρέλυσε το κεντρικό σύστημα των 80 ανεμογεννητριών.
http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a11.jpg

Τεχνικές αστοχίες και καταιγίδες

http://medialoom.net/TOPOS/images/stories/Aktuelles/a12.jpg
Σε πολλά σημεία του πλανήτη δυνατοί άνεμοι  και καταιγίδες, αλλά και μεγάλοι σεισμοί, σε συνδυασμό με τεχνικές αστοχίες, έχουν καταστρέψει πύργους ανεμογεννητριών. Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος θα αποκαταστήσει το περιβάλλον;
Ως γνωστόν το μάρμαρο θα το πληρώσει και πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος και έτσι θα έχει πάει περίπατο η «πράσινη ενέργεια» και το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: