15 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Ευρωκοινοβούλιο τα «τοξικά αυγά»

Ποιoς φταίει για το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, που εξαπλώνεται πλέον σε 26 κράτη-μέλη της ΕΕ; Μέχρι στιγμής Κομισιόν και ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι... διαφωνούν.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε αυτήν την εβδομάδα μία πρώτη συζήτηση ενόψει της έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί η Κομισιόν στις 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος Επίτροπος Βιτένις Αντρουκάιτις προσπαθεί να ξετυλίξει το «κουβάρι» των γεγονότων και φτάνει σχεδόν έναν χρόνο πίσω, στον Νοέμβριο του 2016. Όπως επισημαίνει «τα γεγονότα είναι ακόμη υπό εξέλιξη, αλλά θεωρώ σημαντικό να επισημάνω πώς ακριβώς έχει η κατάσταση: από τον Νοέμβριο του 2016 οι ολλανδικές αρχές για την ασφάλεια τροφίμων είχαν πληροφορηθεί την παράνομη χρήση της ουσίας Fipronil σε πουλερικά. Ωστόσο, δεν υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία, ούτε είχε διαγνωστεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οπότε η υπόθεση δεν είχε συνέχεια. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε ποιoς ήξερε τι και πότε...»

Η δήλωση Αντρουκάιτις προφανώς αποβλέπει στον καθησυχασμό, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί νέα ερωτήματα: εάν η πρώτη «οσμή σκανδάλου» χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2016, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο φθινόπωρο του 2017, προκειμένου να σημάνει συναγερμός στις Βρυξέλλες;

Την ολιγωρία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Ουλρίκε Μίλερ: «Αν αντιλαμβάνομαι σωστά», επισημαίνει, «λέτε ότι δεν απέτυχε το ισχύον σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά το προκαταρκτικό στάδιο του συστήματος, δηλαδή η διαδικασία ενημέρωσης από τα κράτη-μέλη. Αλλά όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι τρομακτικό το ότι οι αρμόδιες αρχές σε ένα κράτος-μέλος γνώριζαν για την παράνομη χρήση της ουσίας αυτής, αλλά χρειάστηκαν περίπου μισό χρόνο για να ενημερώσουν τις ευρωπαϊκές αρχές...»

Οι ελπίδες στις... 26 Σεπτεμβρίου

Το σίγουρο είναι ότι οι βελγικές αρχές είχαν ζητήσει ενημέρωση από τις αντίστοιχες ολλανδικές μόλις στις 6 Ιουλίου, δύο εβδομάδες αργότερα ενημέρωσαν με τη σειρά τους τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές μέσω του αποκαλούμενου «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» (RASFF) και τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας, ο Επίτροπος Αντρουκάιτις είχε μία πρώτη ενημέρωση για το διατροφικό σκάνδαλο.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται στην έκτακτη σύσκεψη που συγκαλεί η ΕΕ στις 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή αρμοδίων υπουργών αλλά και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να τερματίσει το σημερινό «μπαλάκι ευθυνών». Ο Βέλγος Ίβο Μπέλετ, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο Φιπρονίλ, βλέπει σοβαρές ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων. «Η υπόθεση Φιπρονίλ», τονίζει, «αποδεικνύει ότι η προβλεπόμενη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις εθνικές αρχές δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Χρειάστηκαν μήνες ολόκληροι μέχρι να αρχίσει η διαδικασία ενημέρωσης. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα εθνικά συστήματα προειδοποίησης πρέπει να συνδεθούν με το ευρωπαϊκό σύστημα Rapid Alert. Και ελπίζω να το καταφέρουμε αυτό στις 26 Σεπτεμβρίου».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Αντρουκάιτις βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο» και υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν έχει ανεπάρκειες το ισχύον σύστημα, αλλά αντιθέτως, είναι αυτό ακριβώς το σύστημα που απέτρεψε τα χειρότερα. «Λέτε ότι απέτυχε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» δηλώνει ο Επίτροπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν ισχύει αυτό. Είναι ακριβώς το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να δούμε ποιες χώρες επηρεάζονται».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»


Κάθε μέρα παράγονται στην ΕΕ 360 εκατομμύρια αυγά. Μέχρι στιγμής το σκάνδαλο Fipronil επηρεάζει 26 κράτη-μέλη και άλλες 23 χώρες εκτός ΕΕ. Πάντως, η Κομισιόν επιμένει στην καθησυχαστική διαβεβαίωση που δίνει εδώ και πολλές εβδομάδες: «δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Πηγή ρεπορτάζ: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: