27 Σεπτεμβρίου 2017

Η καλή ψυχική διάθεση ανεβάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης


Αν συμβεί να είστε στα «πάνω» σας, όταν κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό. Αν αντίθετα κάποιος βρίσκεται σε χάλια ψυχική διάθεση, ίσως θα έπρεπε να αναβάλει τον εμβολιασμό για λίγο αργότερα, ωσότου φτιάξουν τα κέφια του.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, της πρώτης του είδους της, σύμφωνα με την οποία η καλή ψυχική διάθεση φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο στο 17% έως 53% των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, έναντι ποσοστού 70% έως 90% μεταξύ των νεότερων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας Καβίτα Βεντάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Brain, Behavior and Immunity», μελέτησαν 138 ανθρώπους 65 έως 85 ετών, που επρόκειτο να κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη Η1Ν1.

Οι επιστήμονες έκαναν τα κατάλληλα τεστ στους συμμετέχοντες και συσχέτισαν σε διάστημα έξι εβδομάδων την ψυχική διάθεση καθενός, καθώς και άλλες παραμέτρους της συμπεριφοράς (σωματική άσκηση, διατροφή, ύπνος κ.α.), με το επίπεδο των αντισωμάτων στο σώμα μετά τον εμβολιασμό, αρχικά μετά από τέσσερις και στη συνέχεια μετά από 16 εβδομάδες. Το επίπεδο των αντισωμάτων είναι ένας δείκτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η μελέτη κατάληξε στη διαπίστωση ότι από όλους τους παράγοντες της συμπεριφοράς, η καλή ψυχική διάθεση κατ' εξοχήν σχετίζεται θετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άτομα με ανεβασμένη ψυχική κατάσταση επί ένα μήνα προτού εμβολιασθούν, είχαν στη συνέχεια αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η θετική συσχέτιση, αν την ίδια την ημέρα του εμβολιασμού κάποιος είχε πολλή καλή ψυχική διάθεση.

«Τα εμβόλια είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα των λοιμωδών νόσων. Όμως η αχίλλειος πτέρνα τους είναι ότι η ικανότητα τους να προστατεύουν από μία ασθένεια, επηρεάζεται από το πόσο καλά δουλεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου. Έτσι, εκείνοι με λιγότερο αποτελεσματικά ανοσοποιητικά συστήματα, όπως οι ηλικιωμένοι, μπορεί να δουν ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν εξίσου καλά σε αυτούς, όσο στους νεότερους.

Επιβεβαιώσαμε ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι ψυχολογικοί, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» δήλωσε η Βεντάρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: