30 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί η μπύρα μας κάνει ευτυχισμένους;



Την αποκαλούν το «χρυσό νέκταρ». Σε πολλούς λαούς καταναλώνεται περισσότερο από το νερό. Σε άλλες κοινωνίες, αποτελεί τον βασικό τρόπο διασκέδασης. Ποιος δεν έχει πει τη φράση «πάμε για μπύρες»; Πρόκειται για το πιο δημοφιλές ποτό, το οποίο συνδυάζεται με όλα, πίνεται με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση και αυτό διότι -πολύ απλά- μας κάνει ευτυχισμένους!

Ποιο είναι το μυστικό του «χρυσού νέκταρ»; Οι επιστήμονες ταλαιπωρήθηκαν λίγο, αλλά το βρήκαν…

Το μεγάλο μυστικό της μπύρας, που προσδίδει ευεξία στον άνθρωπο, είναι η ουσία που εντοπίστηκε στη βύνη, ονόματι χορδενίνη. Αν και επιστήμονες, δήλωσαν ότι «είναι φτιαγμένη από τον Θεό». Ενδεχομένως να είναι και έτσι, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη θετική ατμόσφαιρα που δημιουργούν ένα, δύο ή και περισσότερα ποτήρια μπύρας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 13.000 τροφές και ποτά, προκειμένου να καταλήξουν στο «νέκταρ» που ανεβάζει τους ανθρώπους στους… επτά ουρανούς. Νικητής ήταν η μπύρα. Ποιο ήταν το μυστικό της; Η ουσία χορδενίνη. Τι κάνει η μαγική αυτή χημική ένωση; Με απλά ελληνικά, «ντοπάρει» τον εγκέφαλο! Έχει ανάλογα αποτελέσματα με την ντοπαμίνη, ακολουθώντας ωστόσο μία εντελώς διαφορετική διαδρομή και με διαφορετικό τρόπο.

Η χορδενίνη ενεργοποιεί τα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία ευθύνονται για την αναζήτηση των θετικών σκέψεων και συναισθημάτων. Βέβαια, οι επιστήμονες δεν προτείνουν την κατάποση… ολόκληρων βαρελιών μπύρας, καθώς περιέχει αλκοόλ, το οποίο έχει ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παν μέτρον άριστον, λοιπόν και στην μπύρα, αν θέλουμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές της συνέπειες και όχι από εκείνες της υπερβολικής κατανάλωσης. Διότι ακόμη και οι Ολύμπιοι Θεοί, έπιναν με μέτρο το νέκταρ. Πόσω μάλλον εμείς οι κοινοί θνητοί, που είμαστε και πιο ευάλωτοι…

πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: