16 Σεπτεμβρίου 2017

Εβδομάδα έντονων παραβιάσεων στο Αιγαίο - Κενά στην τουρκική πολεμική αεροπορία


Στο Αιγαίο, η εβδομάδα που πέρασε ήταν αρκετά έντονη, καθώς σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονταν εμπλοκές ανάμεσα σε οπλισμένα ελληνικά και τουρκικά F-16.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ακόμη και επικίνδυνοι ελιγμοί, ένδειξη η οποία εκλαμβάνεται από την Πολεμική Αεροπορία, είτε ως απειρία είτε ως απλή δοκιμασία των αντοχών της ελληνικής πλευράς. Οι επιτελείς της Π.Α. αντιλαμβάνονται την κινητικότητα αυτή μάλλον ως «εκπαιδευτική» για τους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο δεν προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία της γειτονικής χώρας. Είναι γνωστό και αναπαρήχθη και χθες (Financial Times) ότι οι Τούρκοι στρατολογούν πιλότους και από την πολιτική αεροπορία (κυρίως την κρατική Turkish Airlines), προκειμένου να συμπληρώσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Χθες, καταγράφηκαν 28 παραβιάσεις και παραβάσεις από συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν από 7 ελληνικά. Στις 15.05 καταγράφηκε και μια εικονική αερομαχία στα νότια της Λέσβου, ανάμεσα σε δύο τουρκικά και δύο ελληνικά F-16, τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο. Παράλληλα, εκδόθηκαν σειρά NAVTEX, τελευταία εκ των οποίων χθες, με τις οποίες η Τουρκία δέσμευε περιοχές και ελληνικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες, εξεδόθη από τη Υδρογραφική Υπηρεσία Σμύρνης, η NAVTEX 886/17, με την οποία δεσμεύθηκε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σαμοθράκης και Θάσου για ασκήσεις με πυρά την ερχόμενη Δευτέρα.

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: