14 Σεπτεμβρίου 2017

Απίστευτο: Εκλάπησαν απολιθωμένα ίχνη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Καστέλι Χανίων

Ερωτηματικά προκαλεί η κλοπή απολιθωμένων ιχνών βάδισης από το Καστέλι Χανίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι  έκαναν φτερά τα 10 από τα 40. Τα συγκεκριμένα ίχνη υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων χρόνων.

Μόλις στις αρχές του μήνα είχε δημοσιευτεί μελέτη η οποία υποστήριζε πως πρόκειται για τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης βάδισης.Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων.Το ζήτημα της προστασίας των αρχαιοτήτων πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου. Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας Χαράλαμπος Φασουλάς μετέβη χθες στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν.Ο κ. Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση. Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνησή τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν. Το Μουσείο καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

Πηγή: thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: