29 Σεπτεμβρίου 2017

Την Τετάρτη η απόφαση για την έκδοση ή μη του Ρώσου χάκερ στις ΗΠΑ

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη του 38χρονου Ρώσου χάκερ στις ΗΠΑ που κατηγορείται για «ξέπλυμα» ψηφιακών χρημάτων τύπου bitcoins.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε το αίτημα των αμερικανικών αρχών για έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Ρώσου που φέρεται ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων(bitcoins) με τα κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων να είναι  ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με υπολογισμούς του υπ. Δικαιοσύνης της Αμερικής.

Ο ίδιος, προηγουμένως, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, γνωρίζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ο εκζητούμενος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική, όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους.

Η βασική κατηγορία που του χρεώνουν οι αμερικανικές Αρχές είναι ότι έστησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα, κλοπές ψηφιακών νομισμάτων, φορολογικών στοιχείων κ.ά.).

Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα, από το 2011 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ..

Πηγή: thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: