21 Σεπτεμβρίου 2017

Η αλήθεια να λέγεται

Γράφει ο Φιλήμων Δημολιός

Η ιστορία μας διδάσκει ότι τα οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα που ως λαός και χώρα διανύουμε είναι διαχρονικά εδώ και δύο αιώνες. Εξαίρεση αποτέλεσε το μικρό εκείνο χρονικό διάστημα 1827-1831 με κυβερνήτη της τότε ελεύθερης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Με πρόταση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έρχεται στην Ελλάδα αφήνοντας υπουργία και άλλα αξιώματα που είχε στην τότε τσαρική Ρωσία.

Χαρίζει όλη του την περιουσία στην ελεύθερη Ελλάδα για την ανασυγκρότησή της και με διάταγμα επιβάλει και στους μεγάλους τότε Έλληνες γαιοκτήμονες – τσιφλικάδες παραχωρώντας και αυτοί μέρος εκταρίων γης μοιράζοντας στους ρακένδυτους και ταλαίπωρους από τις επαναστάσεις Έλληνες. Η εχθρότητα των γαιοκτημόνων και με εντολή των Άγγλων που τον θεωρούσαν Ρωσόφιλο τους οδήγησε στην δολοφονία το 1831.

Με απόφαση των Ευρωπαίων μας επιβάλλουν ως κυβερνήτη – βασιλέα της Ελλάδας τον ανήλικο και αμούστακο Βαυαρό Γερμανό πρίγκηπα Όθωνα με πλειάδα Γερμανών συμβούλων.

Έκτοτε η Ελλάδα μπαίνει στον χορό σύναψης δανείων τα οποία λεηλατούνταν από τους ολιγάρχες της εξουσίας ξένους και ντόπιους και ελάχιστα πήγαιναν για τις ανάγκες του κράτους. Η αποπληρωμή των δανείων διήρκησε μέχρι τα τέλη του 1890.

Το 1897 η Ελλάς κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία και ηττάται. Για την πληρωμή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Τουρκία συνάπτει καινούργια δάνεια από τους Ευρωπαίους.

Για την αποπληρωμή των δανείων που διήρκησαν για έναν σχεδόν ακόμη αιώνα μέχρι τις ημέρες μας η Ευρωπαίοι δανειστές μας επέβαλλαν σε πολλά προϊόντα τα "περίφημα" μονοπώλια.

Το 80% των φόρων των μονοπωλίων πήγαιναν για την αποπληρωμή τους και μόνο το 20% για τις ανάγκες του κράτους. Φοροεισπράκτορα αυτών των μονοπωλίων, στην Ελλάδα, είχαν τοποθετήσει τον Ευρωπαίο τραπεζίτη λόρδο Εδουάρδο Λω όπου και υπάρχει στην Αθήνα οδός με το όνομά του. Τρομάρα μας!!!

Μην σας φανεί παράξενο ότι και στις ημέρες μας να δούμε σε οδό των Αθηνών το όνομα του Σόιμπλε.

Επί των ημερών μας εξοφλήθη και η τελευταία δόση αυτών των δανείων και θα έπρεπε , όπως εξάλλου συνέβαινε , να συνάψουμε καινούργια δάνεια υπό την μορφή μνημονίων για να συνεχίζουμε για ακόμα 100 χρόνια υπόδουλοι στους Ευρωπαίους τοκογλύφους και στο Διεθνές νομισματικό ταμείο.

Συγκρίνοντας φόρους και χαράτσια που μας επιβάλλουν εδώ και 7 χρονιά οι ξενόδουλες κυβερνήσεις μας με εκείνα τις Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά των σκλαβωμένων Ελλήνων διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές.

Φόροι και χαράτσια που επέβαλλαν οι Οθωμανοί
Μπαχτού  (ακίνητης περιουσίας), Τζιζιέ (χαράτσι ή κεφαλικός φόρος), Μπιντέ (απαλλαγή από την στρατιωτική υποχρέωση), Ζαχιρέ μπαχά (για την συντήρηση των γενιτσάρων), Γιολ (οδοποιία), Τζελέπ (αιγοπροβάτων).

Επίσης ο φόρος επαγγέλματος ποσού 3% στο ετήσιο κέρδος, φόρος για την κατοχή και εκμίσθωση καταστήματος, ο φόρος δερβενίων δηλαδή τα τέλη που πληρώνονταν στους τελωνειακούς σταθμούς για την διακίνηση εγχώριων προϊόντων,  την δεκάτη και το σαλαριγέ (φόρος αμοιβής εργασίας αποδοχών). Δεκάτη και σαλαριγέ επέβαλαν και σε όλα τα γεωργικά προϊόντα.
Η είσπραξη των φόρων γίνονταν από τους κατά περιφέρεια Οθωμανούς εισπράκτορες που τα απέδιδαν στον πασά τον λεγόμενο Βελή της περιφέρειας. Συνήθως οι πασάδες για κερδοσκοπούν οι ίδιοι και οι εισπράκτορές τους επέβαλλαν περισσότερους φόρους και χαράτσια αδυνατώντας να πληρώνουν οι υποδουλωμένοι Έλληνες οι οποίοι και συχνά επαναστατούσαν.

Μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικευμένης εξέγερσης η "Υψηλή πύλη" οδηγούσε τον Βελή – πασά και τους εισπράκτορές του στην Κωνσταντινούπολη και μετά από διαπόμπευση τους αποκεφάλιζαν διότι παραβίαζαν τις εντολές.

Μετά την αυτοκτονία ενός πασά όμορου νομού μας το 1838 , ο οποίος προτίμησε να προβεί σε αυτή του την ενέργεια παρά να οδηγηθεί στην Κωνσταντινούπολη η επιβολή φόρων και η είσπραξή των καθορίζονταν από τους λεγόμενους Μουχτάριδες Τούρκους και Έλληνες καθιστώντας τους υπεύθυνους.

Ακόμα και οι Οθωμανοί όταν αντιλαμβάνονταν ότι οι «ραγιάδες» Έλληνες δεν άντεχαν υπό το βάρος των δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων και μπροστά στον κίνδυνο μιας περιφερειακής ή γενικής εξέγερσης ελάφρυναν τους φόρους , αντιθέσει με τους δικούς μας φοροεισπράκτορες των ξένων τοκογλύφων.

Αν δεν σταματήσουμε τις φιλολογικές συζητήσεις , τις κομματικές αντεγκλήσεις και την μοιρολατρία που μας διακατέχει και ενωμένοι ως Έλληνες δεν αντιδράσουμε η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύει με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την χώρα μας και για τις γενιές που έρχονται.

Λαοί που αγνοούν ή δεν διδάσκονται την ιστορία των προγόνων τους δεν έχουν μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: