16 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόωρες εκλογές πάλι στην Ισλανδία -Σε σκάνδαλο παιδεραστίας ο πατέρας του πρωθυπουργού


«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε... Προκηρύσσω εκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Μπιάρνι Μπενέντικτσον στον απόηχο του σκανδάλου παιδεραστίας.
Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας ζήτησε σύντομα κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από ισχυρισμούς ότι το κόμμα του κάλυψε ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, όπου εμπλέκεται άμεσα ο πατέρας του.
Ένα από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, που σχηματίστηκε πριν από εννέα μήνες, το Bright Future ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» αφού ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον φέρεται να προσπάθησε να καλύψει τους ισχυρισμούς ότι ο πατέρας του βοήθησε μια «τιμητική αποκατάσταση» ενός καταδικασθέντος παιδόφιλου - ένας νομικός όρος που επιτρέπει σε καταδικασμένους να υποβάλλουν αίτηση για ορισμένες θέσεις εργασίας.
Το κόμμα του κατηγορείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει επιστολή του πατέρα του, Μπένεντικτ Σβέινσον, όπου ανέφερε ότι ο φίλος του Γιάλτι Σίγκουργιον Χάουκσον, ο οποίος το 2004 είχε καταδικαστεί για για βιασμό κατ' εξακολούθηση της θετής του κόρης από τα 5 ως τα 17 της χρόνια, «αποκατέστησε την τιμή του».
Σύμφωνα με τον νόμο της χώρας, «η αποκατάσταση της τιμής» σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να αποκαταστήσει τα δικαιώματά του ως πολίτης, επιτρέποντας στην ουσία σε ανθρώπους με σοβαρές καταδίκες να κάνουν αίτηση για συγκεκριμένες δουλειές χωρίς να εμφανίζεται το ποινικό τους μητρώο.
Αυτό που απαιτείται για την «αποκατάσταση της τιμής» είναι μία συστατική επιστολή από έναν κοντινό φίλο. Ο νόμος αυτός εισήχθη το 1940 και αρχικά αφορούσε σε αποκατάσταση του δικαιώματος ψήφου καταδίκων.
Η ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής του πατέρα του πρωθυπουργού είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο αλλά τότε η Υπουργός Δικαιοσύνης Σίγκριντουρ Αντερσεν, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, αρχικά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της ώσπου αναγκάστηκε απο την επιτροπή της Βουλής.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπενέντικτσον Πρόσθεσε ότι ελπίζει οι νέες εκλογές να γίνουν τον Νοέμβριο κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Δεν υπάρχουν σχόλια: