20 Οκτωβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διεξάγεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, ξεκινώντας μια ετήσια εκστρατεία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης και της μεταβολικής οστικής νόσου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Περιλαμβάνει διάφορες εκστρατείες σε εθνικό επίπεδο από τοπικές κοινωνίες ασθενών με οστεοπόρωση. Οι σημερινές δραστηριότητες εξαπλώνονται σε περισσότερες από 90 χώρες. Σχετικές εκδηλώσεις και εκστρατείες πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια των μηνών που προηγούνται και ακολουθούν την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.
Σε πολλές χώρες του κόσμου η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου μέσω των τροφών είναι ανησυχητικά χαμηλή, αλλά όχι στην Ελλάδα.
Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα που ανέλυσε στοιχεία από 74 χώρες, αποκαλύπτει ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ανά άτομο εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από 175 έως 1.233 μιλιγκράμ.
Τα χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου παίρνει ένας ενήλικος άνθρωπος στην ανατολική Ασία (συχνά κάτω από 400 μιλιγκράμ τη μέρα) και τα υψηλότερα στη Βόρεια Ευρώπη, την μόνη περιοχή όπου η μέση πρόσληψη ξεπερνά τα 1.000 μιλιγκράμ τη μέρα. Στην Αφρική και στη Νότια Αμερική τα καθημερινά επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου κινούνται μεταξύ 400 και 800 μιλιγκράμ.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς η μέση πρόσληψη εκτιμάται περίπου στα 942 μιλιγκράμ τη μέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ίθαν Μπαλκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περοδικό για θέματα οστεοπόρωσης "αν εξαιρέσει κανείς τη Βόρεια Αμερική και το μεγαλύτερο επίπεδο της Ευρώπης, ιδίως της Βόρειας, η πρόσληψη ασβεστίου είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη για την καλή υγεία των οστών. Σε πολλά μέρη του κόσμου το χαμηλό ασβέστιο θέτει τους περισσότερους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα και οστεοπόρωση".

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν τα οστά

Οι τροφές που καταναλώνετε επηρεάζουν την δομή των οστών σας. Μαθαίνοντας για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και τη συνολική σας υγεία θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κάθε μέρα.
  • Δείτε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ή τουλάχιστον να μειώσετε τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης, καθώς και τι ακριβώς σας προσφέρει η κάθε τροφή, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (National Osteoporosis Foundation – NOF):
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χωρίς λιπαρά γάλα, γιαούρτι και τυρί: Ασβέστιο. Επίσης, μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
  • Σαρδέλες κονσέρβα και σολομός (με τα κόκαλα): Ασβέστιο
  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες: Βιταμίνη D
  • Χόρτα, γογγύλια, λάχανο, μπάμιες, κινέζικο λάχανο, πικραλίδα, και μπρόκολο: Ασβέστιο
  • Σπανάκι, τεύτλα, μπάμιες, ντομάτα, αγκινάρες, μπανάνες, πατάτες, γλυκοπατάτες και σταφίδες: Μαγνήσιο
  • Ντομάτα, σταφίδες, πατάτες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, παπάγια, πορτοκάλια, χυμός πορτοκαλιού, μπανάνες και δαμάσκηνα: Κάλιο
  • Κόκκινες πιπεριές, πράσινες πιπεριές, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, παπάγια και ανανάς: Βιταμίνη C
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, τα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών: Βιταμίνη Κ
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: