21 Οκτωβρίου 2017

O Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας


Mετά από μια δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Ο Ραχόι είπε ότι «καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί την παραβίαση του συντάγματος και των νόμων» και ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 ήταν το τελευταίο μέσο.

Με βάση το άρθρο 155, η Τζενεραλιτάτ (καταλανικό κοινοβούλιο) διαλύεται, ο πρόεδρος Πουτζδεμόν και ο αντιπρόεδρος απομακρύνονται και όλες οι λειτουργίες περνούν στις αρμοδιότητες των υπουργείων, δηλαδή στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Ο Ραχόι προανήγγειλε την διενέργεια εκλογών στην Καταλονία σε έξι μήνες

Ο ισπανός πρωθυπουργός ξεκίνησε στην ομιλία του κατηγορώντας την καταλανική κυβέρνηση για παραβίαση του συντάγματος της Ισπανίας με την διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος. «Η κυβέρνηση ζήτησε από την Τζενεραλιτάτ να εξηγήσει κάτι πολύ απλό, αν ανακήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία» είπε ο Ραχόι.

Ο ίδιος είπε ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας η καταλανική κυβέρνηση θα σημείωνε καθίζηση με πτώση της τάξης του 30%.

Εκλογές στην Καταλονία, το πρώτο "μέτρο" της Μαδρίτης

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι είχε ήδη συμφωνήσει με τοΣοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και τους Ciudadanos,για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο ηγέτης των Ciudadanos Aλβέρ Ριβέρα, δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, συμφώνησαν να ζητήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο του 2018 με αντάλλαγμα την υποστήριξη των μελών του Ανώτατου Επιμελητηρίου για την εκτέλεση του περιβόητου άρθρου 155.

"Ενωτικός" Φελίπε: Η Καταλονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας

Μήνυμα για ενότητα της Ισπανίας είχε στείλει ο βασιλιάς Φελίπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή απονομής των βραβείων «Πριγκίπισσας των Αστουριών», στο Οβιέδο. Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «πίστη», ο Φελίπε απευθύνθηκε στο σύνολο των Ισπανών, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκηρύξουμε ε όλα όσα έχουμε χτίσει όλοι μαζί».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η «Καταλονία είναι και θα εξακολουθήσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας του 21ου αιώνα».

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Το μήνυμα του Ισπανού βασιλιά έρχεται την ώρα που οι εντάσεις στη χώρα κλιμακώνονται μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να σταματήσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το δημοψήφισμα για την οποία κρίθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο Οβιέδο ταξίδεψαν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να παραλάβουν το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω βραβεία απονέμονται σε άτομα από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με διακρίσεις στις επιστήμες, στον ανθρωπισμό και στα κοινά.

Τελεσίγραφα κι απειλές

Είχαν προηγηθεί τελεσίγραφα και τις απειλές εκατέρωθεν με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν εριστικές και ειρωνικές ανακοινώσεις.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουζδεμόν «απάντησε» το πρωί της Πέμπτης με απειλή στο ήδη εκπεφρασμένο τελεσίγραφο της Μαδρίτης.

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας διεμήνυσε στην ισπανική κυβέρνηση ότι η Βουλή της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη.

Και πως για την ώρα, η αναστολή της ανεξαρτησίας παραμένει. Αν όμως, η Μαδρίτη δεν δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να γίνει διάλογος, τότε, θα κηρύξει την ανεξαρτησία!
«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.

Τι λέει το άρθρο 155

Τι προβλέπεται όμως στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού χάρτη του Βασιλείου της Ισπανίας;

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους - τμήματα και έχει ως εξής:

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.
Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις - διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλονία, να απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών - πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης - απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι σχεδόν βέβαιη.
Την ίδια ώρα η Barca ξακαθαρίζει ότι δεν θά γίνει παιχνίδι στα χέρια των πολιτικών

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: