1 Νοεμβρίου 2017

Ε.Ε.Ε.Λ.: «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον»

Σε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας των αναπτυγμένων χωρών συνεχίζουν να αναδεικνύονται στις μέρες μας οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς συνεπάγονται αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία και, κατά συνέπεια, σημαντική οικονομική επιβάρυνση κάθε υγειονομικού Συστήματος!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 και >23.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (Η.Π.Α.) αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στη χώρα μας το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι αρκετά οξυμένο, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατάταξη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα,όπως και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιδημία ιλαράς. Εχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα κρούσματα, ενώ κατά την περίοδο 2016-2017 σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) καταγράφηκαν περισσότερα από 19.000 περιστατικά και 45 θάνατοι. Ανάμεσα στα δηλωθέντα κρούσματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας, νεαρής κυρίως ηλικίας.
Η επανεμφάνιση σήμερα ενός νοσήματος συχνότατου παλαιότερα και με ελάχιστα κρούσματα στη συνέχεια, απηχεί, ενδεχομένως, εάν όχι με βεβαιότητα, την εξάπλωση αντιεμβολιαστικού κλίματος και καθιστά επιτακτικής σημασίας την επαγρύπνηση κράτους και επαγγελματιών υγείας για επανάκαμψη και άλλων νοσημάτων αποτρέψιμων με εμβολιασμό, όπως ο κοκκύτης ή η διφθερίτιδα.
Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, συνεπώς, καθίσταται, κάθε χρονιά, ακόμα πιο επιτακτικός, καθώς, αφενός, τα υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής, αφετέρου, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η διάχυση της σχετικής πληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου, φέρνουν τον Επαγγελματία Υγείας ενώπιον της ανάγκης να ελέγξει τον χείμαρρο αυτόν, ενόσω αυξάνονται οι απαιτήσεις και ελαττώνονται τα προς τούτο μέσα, ακόμα και τα απολύτως αναγκαία, η δε υποστελέχωση δοκιμάζει τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του.
Στον περίγυρο αυτόν, όπου τόσο οι συνθήκες, όσο και οι απαιτήσεις και προκλήσεις γίνονται κάθε μέρα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο πιο πιεστικές, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.), ο μόνος επιστημονικός φορέας που αποκλειστικό αντικείμενο έχει το πεδίο της πρόληψης καιτου ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας, με ακλόνητη πίστη ότι τα πλέον βασικά όπλα είναι, παράλληλα με τη βούληση, η ορθή, σύγχρονη γνώση και η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση, πραγματοποιεί το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, με τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον», στη 1 – 3 Νοεμβρίου 2017, στην Αθήνα (ξενοδοχείο Royal Olympic).
Αυτά τόνισαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» κ. Θεόδωρος Πέππας, η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Όλγα Δαληγγάρου – Βιλαέτη, η Γενική Γραμματέας Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ.,Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» κ. Αγγελική Καραΐσκου και ο Ταμίας Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Επισκέπτης Υγείας, Νοσηλευτής Ελέγχου Λοιμώξεων, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» κ. Αριστοτέλης Παπαδημητρίου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την επιστημονική στήριξη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).
Στο πρόγραμμά του θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι σε θέματα Δημόσιας Υγείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο συστηματικό σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς και για την έγκυρη σχετική ενημέρωση φορέων και πολιτών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις, συζητήσεις σε θέματα ενδιαφέροντος και στρογγυλά τραπέζια στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που αφορούν μεγάλο αριθμό ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Παθολόγους, Λοιμωξιολόγους, Πνευμονολόγους, Παιδιάτρους, Μικροβιολόγους κτλ, αλλά και νοσηλευτές, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών Λοιμώξεων των νοσοκομείων
Όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, το Συνέδριο δεν αποτελεί - και δεν πρέπει να αποτελεί - τη μοναδική εμφάνιση και παρουσία μιας Επιστημονικής Εταιρείας, αλλά το επιστέγασμα και τη σύνοψη μιας συνεχούς προσπάθειας, καθώς η εκπαίδευση και η ενημέρωση οφείλουν να είναι μια συνεχής και αδιάκοπη διαδικασία. Η Ε.Ε.Ε.Λ.κατέχοντας την τιμή να έχει την εμπιστοσύνη ιατρών, κλινικών και εργαστηριακών, Λοιμωξιολόγων και Μικροβιολόγων, αλλά και νοσηλευτών και νοσηλευτριών που ισότιμα εκπροσωπούνται, τόσο στο Δ.Σ., όσο και στα μέλη, διοργάνωσε και πραγματοποίησε, το 2016 και το 2017, δύο πενθήμερα σεμινάρια με αντικείμενο τον Έλεγχοτων Λοιμώξεων.
«Θεωρούμε ότι προσφέραμε την απαραίτητη γνώση για το αντικείμενο αυτό στις νέες γενιές των ιατρών, και πρώτιστα των νοσηλευτών-νοσηλευτριών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις Επιτροπές Λοιμώξεων στο μέλλον. Ο ρόλος του Νοσηλευτή/Νοσηλεύτριας Ελέγχου Λοιμώξεων, αυτού που στη νοσοκομειακή διάλεκτο αποκαλούμε ΝΕΛ, είναι ο πιο σημαντικός λίθος, όχι απλά ακρογωνιαίος, αλλά, στην ουσία, πυλώνας κάθε Επιτροπής Λοιμώξεων. Δεν υπάρχει μέλος Επιτροπής Λοιμώξεων που να μην αντιλαμβάνεται ότι ψυχή της Επιτροπής είναι ο ή η ΝΕΛ και που να μην αναγνωρίζει ότι εκεί οφείλεται η όποια επιτυχία έχει να καταδείξει η Επιτροπή ή το νοσοκομείο στον τομέα αυτό» επεσήμαναν οι ομιλητές.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει σχεδιαστεί με τρόπον ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα του ελέγχου λοιμώξεων, την αναζήτηση τωνπροβλημάτων και των εφικτών λύσεων στο πεδίο τουκαθημερινού αγώνα των μελών Επιτροπών Λοιμώξεων υπό τις παρούσες συνθήκες στους χώρους παροχής υγείας, τόσο των κεντρικών νοσοκομείων, όσο και εκείνων της περιφέρειας. Για την επιτυχία των στόχων,έχουν συμπεριληφθεί ομιλίες, στρογγυλέςτράπεζες, διαδραστικές συνεδρίες και κλινικά φροντιστήρια μεβασική επιδίωξη την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, καθώς και τον διάλογο.
«Είχαμε την ευτυχή συγκυρία, λόγω της αμοιβαίας εκτίμησης, της συνεργασίας με όλες τις κορυφαίες Επιστημονικές Εταιρείες του χώρου των λοιμώξεων, όπως, ενδεικτικά, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Χημειοθεραπείας, Μικροβιολογικής, Εντατικής Θεραπείας, Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Ταξιδιωτικής Ιατρικής, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και της παρουσίας τους στο Συνέδριό μας, σε από κοινού συνεδρίες. Κρίναμε σημαντικό να έχουμε στρογγύλες τράπεζες με συμμετοχή μελών Επιτροπών Λοιμώξεων νοσοκομείων της περιφέρειας, αλλά και με στελέχη Διοίκησης, καθώς βάσιμη πεποίθησή μας αποτελεί το γεγονός ότι ο διάλογος για την εκτίμηση των προβλημάτων και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι προαπαιτούμενα για την επίτευξη του κοινού στόχου όλων μας.
Επειδή κοινός στόχος και κοινό όραμα όλων μας, και εννοούμε απολύτως τις λέξεις “όλων μας”, είναι λιγότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα, σε όλα τα νοσοκομεία. Είναι λιγότερο ανθρώπινο κόστος, σε μέρες, παράταση παραμονής, συνολική συναισθηματική και οικονομική επιβάρυνση, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές. Είναι,για το σύστημα υγείας, θέμα αξιοπιστίας, ποιότητας, απελευθέρωσης κλινών και εξοικονόμηση πόρων. Είναι για τους εργαζόμενους στον χώρο υγείας, εκείνους που ζουν το πρόβλημα αυτό καθημερινά, η δικαίωση των προσπαθειών τους και το αίσθημα της νίκης. Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με συνεχή, αφοσιωμένη (ας συγχωρηθεί η χρήση του αγγλικού όρου, dedicated) προσπάθεια, αγώνα, αλλά και συνεχή και έγκυρη εκπαίδευση» κατέληξαν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: