15 Νοεμβρίου 2017

Κόντρα για τις κάλπες και τους φτωχούς στη σκιά του μερίσματος

Oι πολιτικές κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στον απόηχο της ανακοίνωσης του κοινωνικού μερίσματος από τον πρωθυπουργό καλά κρατούν και φαίνεται πως θα συνεχίσουν για το επόμενο 48ωρο.
Οι διαξιφισμοί, ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει. Η εκτίμηση της ΝΔ ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για το μέρισμα αποτελούν ψηφοθηρική κίνηση και σηματοδοτούν αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που απάντησε πως έως το 2019 θα δοθούν και άλλα μερίσματα, ξορκίζοντας έτσι το ενδεχόμενο της κάλπης.
Νωρίτερα, πάντως, το θέμα του μερίσματος μονοπώλησε και το ενδιαφέρον της Βουλής, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων να ασκούν ξανά σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για προϊόν «ματωμένου πλεονάσματος» και «φοροληστείας» των πολιτών.

Κυβέρνηση: Μέχρι τις εκλογές το 2019 θα δώσουμε κι άλλα μερίσματα 

«Ενημερώνουμε τη ΝΔ πως και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι, «όσο για την φτώχεια, είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ουδέποτε κατάφεραν να την καταπολεμήσουν».
«Το μόνο που κατάφεραν και θέλουν είναι να πολεμήσουν τους φτωχούς» συμπλήρωσε.

ΝΔ: Εχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές

Νωρίτερα, ανώτατη πηγή της ΝΔ από το Στρασβούργο που βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, αφού είχε ξεκαθαρίσει πως η ΝΔ θα ψηφίσει την διανομή μερίσματος είχε επισημάνει: «Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με την πολιτική των επιδομάτων. Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια και όχι να τους κρατάμε στη φτώχεια και να τους επιδοτούμε». Στο ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να αλλάξει την ατζέντα με αυτή την κίνηση ανέφερε: «Η ατζέντα αλλάζει για μια μέρα. Η σκληρή ατζέντα για τους πολίτες δεν αλλάζει. Ούτε οι κατασχέσεις, ούτε οι φοροεπιβαρύνσεις αλλάζουν». Και τέλος εκτίμησε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές το 2018 προβλέποντας επίσης πως όσοι δοκίμασαν τέτοιες κινήσεις προς το τέλος της θητείας τους δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Σκληρή αντιπαράθεση και στην Ολομέλεια 

Κριτική άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων στην Ολομέλεια, στον απόηχο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το κοινωνικό μέρισμα, κυρίως για το ύψος του μερίσματος που τελικά θα διανεμηθεί, αφού, όπως είπαν, δεν αποτελεί παροχή προς τους πολίτες το ποσό του 1,4 δισ. που εμφανίζει η κυβέρνηση παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε ότι το μέρισμα που θα προκύψει θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη γι' αυτούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε την εκτίμηση ότι το τηλεοπτικό «διάγγελμα» του πρωθυπουργού είναι εκτροπή από την κοινοβουλευτική τάξη, αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο, και ανέφερε ότι οι παροχές είναι προϊόν υπερφορολόγησης και «καταλήστευσης» των φορολογουμένων και προϊόν αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δημοσίου, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που πλήττεται από την υπερφορολόγηση. «Προσπαθείτε να εξαγοράσετε τους πολίτες με περίπου 700 εκατ., το μισό δηλαδή του "κοινωνικού μερίσματος" του 1,4 δισ., αφού το υπόλοιπο δεν είναι παροχές, αλλά επιστροφή παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών από τους συνταξιούχους και χρηματοδότηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» είπε ο κ. Δένδιας. «Ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Άγιο Βασίλη και η τρόικα προφανώς τους τρεις μάγους» σημείωσε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο: «Δεν είναι δικά σας τα λεφτά για να τα διανέμει ο πρωθυπουργός σαν Άγιος Βασίλης».

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «ερμήνευσε» τη «σπουδή» των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων είτε λόγω της εκλογικής διαδικασίας της Κεντροαριστεράς, είτε των διαδοχικών αποκαλύψεων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. «Όσα έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση αυτή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον μεσάζοντα είναι πρωτοφανή και η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί πειστικά» σημείωσε.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι «να σου γκρεμίσω το σπίτι, να σου δώσω μία σκηνή να μείνεις» αφού κόβει με το ΕΚΑΣ και μετά δίνει 200-250 ευρώ εφάπαξ κάθε χρόνο.

«Η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι είναι δικά της τα χρήματα που διανέμει ως κοινωνικό μέρισμα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής του πρωθυπουργού να προβεί στις ανακοινώσεις, υπογραμμίζοντας ότι ήταν στο σχέδιο της κυβέρνησης και ήδη το είχε προαναγγείλει. Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου για μέρισμα που θα φτάσει τελικά το ποσό των 200-250 ευρώ, (ποσό που όπως είπε ο ίδιος προκύπτει από τους υπολογισμούς του) αν αφαιρεθεί η παροχή στη ΔΕΗ και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Θέλω να τον ευχαριστήσω που είπε ότι η αποζημίωση μερίσματος θα είναι 200 ευρώ. Όταν έρθει ο κόσμος θα δει ότι θα είναι περισσότερο και θα είναι ευχάριστη έκπληξη. Μας βοηθάει που βάζετε τον πήχυ χαμηλά».

Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της φοροληστείας των πολιτών, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Κατήγγειλε, συγκεκριμένα, ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της «φοροληστείας» των πολιτών.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης, ανέφερε πως δεν μπορεί να πιστέψει κανείς σοβαρά πως η επιθυμητή αναδιανομή πλούτου μπορεί να γίνει με τέτοιες πρακτικές επιδομάτων.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: