7 Νοεμβρίου 2017

Ευκ. Τσακαλώτος: Λάθος οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Το Γραφείο δηλαδή υπολόγισε ότι μόνο σε τόκους (χωρίς τα χρεολύσια) πρέπει η χώρα να πληρώσει το δυσθεώρητο ποσό των 84,3 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους διαφορετικά «η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Μόνο για τις χρονιές 2020 και 2021, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, οι υποχρεώσεις για τόκους της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ συνολικά, όταν το ψηφισμένο από τη Βουλή και εγκεκριμένο από τους δανειστές Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021) προβλέπει δαπάνες 11,8 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Δηλαδή, για τη διετία 2020-21 η απόκλιση ανάμεσα στο Μεσοπόθεσμο και την έκθεση της Βουλής ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους μιας χρονιάς!

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: