21 Νοεμβρίου 2017

Σύγκρουση στη Βουλή με φόντο το κοινωνικό μέρισμα και τις φονικές πλημμύρες

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα. Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από τη Χρυσή Αυγή. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.Ωστόσο, για ακόμη μια φορά η συζήτηση εξελίχθηκε σε σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο τόσο τη διανομή του μερίσματος, όσο και τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που κόστισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους και αγνοούνται άλλοι δύο.
Όσον αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδύναμων και απέκρουσε την κριτική της Αντιπολίτευσης για την υπερφορολόγηση. Σχετικά με την τραγωδία στη Δυτική Αττική, ο πρωθυπουργός εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ έκανε λόγο για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Έντονα ήταν τα "πυρά" που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από την αντιπολίτευση με τα περισσότερα κόμματα όσον αφορά στο μέρισμα να μιλούν για πλεόνασμα λόγω της υπερφορολόγησης και όχι από πραγματική ανάπτυξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι η "κυβέρνηση έχει φτωχοποιήσει τη χώρα". Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι "με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο", ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για "ματωμένα πλεονάσματα". Παράλληλα ζήτησε οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Μάνδρα να στηριχθούν "συγκεκριμένα και πρακτικά".
"Ναι" στο κοινωνικό μέρισμα είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αλλά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν έκανε έργα προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά περιστατικά όπως εκείνα στη Μάνδρα.
Κόντρα υπήρξε ανάμεσα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για "σκάνδαλα Καμμένου", με τον υπουργό να απαντά σε έντονο ύφος, αφήνοντας αιχμές και για την εμπλοκή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στα Paradise Papers.
Τσίπρας: Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει ενίσχυση 500 ευρώ
Η απόφαση της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα αποδεικνύει την κοινωνική μεροληψία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των αδυνάμων, είπε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κοινωνικό μέρισμα ως κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και είπε ότι αυτή έγινε δυνατή, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει φέτος κατά πολύ τον στόχο.
«Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλά, αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή", είπε και συμπλήρωσε: "Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους."
Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, μέσα και από την ανάκαμψη της οικονομίας, είναι να αποκαταστήσει σταδιακά τις συνέπειες της λιτότητας στα χρόνια της κρίσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει φέτος ανάπτυξη περίπου 2% και ότι η χώρα θα είναι σε θέση τον Αύγουστο του 2018 να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών που έχει καταβάλει, με την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική εποπτεία.
Απαντώντας στη σταθερή κριτική της αντιπολίτευσης για υπερφορολόγηση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ορισμένοι θέλουν να ξεχάσουμε ότι ως κυβέρνηση από το 2010 έως το 2015 επέβαλαν μέτρα 65 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ αφορούσαν φόρους. Και σημείωσε ότι την περίοδο εκείνη επιβλήθηκαν ο ΕΝΦΙΑ και η Εισφορά Αλληλεγγύης.
«Εσείς με 30 δισ. ευρώ φόρους, γιατί δεν είχατε πλεόνασμα, γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση», ρώτησε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι η ύφεση έφθανε στο 7% και υπήρχε συμφωνία για πλεονάσματα 4% και 4,5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις για το πώς προέκυψε το πλεόνασμα. Τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης, είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ., λένε ότι περικόψαμε τις δαπάνες για την Υγεία, όταν εμείς ανοίξαμε νοσοκομεία και κάναμε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Μας λέτε, πρόσθεσε, για στάση πληρωμών και για τη μη απόδοση συντάξεων και εφάπαξ, όταν έχουμε προχωρήσει στην έκδοση 321.000 συντάξεων και για πρώτη φορά μειώνεται το απόθεμα που είχε σωρευθεί.
Το πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια, τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε στην αντιπολίτευση ότι «καταντάτε γραφικοί». Στάθηκε στο θέμα της αποκάλυψης εισοδημάτων με τον νόμο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έχουν δηλωθεί 6,6 δισ. ευρώ και έχουν βεβαιωθεί φόροι 598 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί 208 εκατ. ευρώ, τα οποία πήγαν στο κοινωνικό μέρισμα. Αυτά τα 208 εκατ. ευρώ, είπε, δεν θα είχαν βρεθεί από εσάς, γιατί θεωρείτε τη φοροδιαφυγή και νόμιμη και ηθική.
Αναφερόμενος στην υπόσχεση της Ν.Δ. ότι θα μειώσει ως κυβέρνηση τη φορολογία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την υποχρέωση ναν πει πώς θα γινόταν αυτό. Αν η Ν.Δ. το επιχειρούσε αυτό, πρόσθεσε, θα εξαπέλυε ένα παγκρόμ μείωσης δαπανών, που είναι εντελώς ανελαστικές, όπως αυτές για την Υγεία, την Παιδεία και για μισθούς και συντάξεις.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση πήρε πολλά από τη μία τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη
Η N.Δ. θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε, παράλληλα, ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να διεκδικεί χαμηλότερο πλεόνασμα, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες για ανάπτυξη της οικονομίας, και όχι να πανηγυρίζει όταν υπάρχει υπέρβασή του.
Η κυβέρνηση, είπε, πήρε πολλά από τη μια τσέπη για να δώσει ελάχιστα στην άλλη. Υπερφορολογεί, πρόσθεσε, τη μία πλευρά και φτωχοποιεί την άλλη, καθώς δεν μπορεί να επιτύχει ούτε αναδιανομή του εισοδήματος.
Το σύνολο των μέτρων που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση – μαζί με τη νέα περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου το 2019 και το 2020 – φθάνει τα 14,5 δισ. ευρώ, είπε, και η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 εκατ. ευρώ φέτος.
Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός συνταξιούχου 72 ετών με σημερινή σύνταξη 620 ευρώ. «Επί των ημερών σας», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο συνταξιούχος αυτός έχασε 190 ευρώ τον μήνα από το ΕΚΑΣ και την αύξηση των εισφορών, προσθέτοντας ότι τώρα η κυβέρνηση του δίνει πίσω ένα εφάπαξ βοήθημα.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αύξησε τους έμμεσους φόρους, που είναι οι κοινωνικά πιο άδικοι, και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ. Την κατηγόρησε, επίσης, ότι λέει ψέματα σχετικά με το ύψος του μερίσματος και το πώς προέκυψε αυτό. «Όπως ήρθατε με ψέματα στην εξουσία, έτσι συνεχίζετε να ασκείτε την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι ψέμα πώς το πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση είναι 1,4 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ, είπε, καθώς το υπόλοιπο ποσό αφορά χρήματα που θα δοθούν για την υλοποίηση δικαστικής απόφασης σχετικά με λάθος εφαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ενίσχυση της ΔΕΗ.
Ψέμα, είπε, ότι είναι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αναθεωρούνται προς τα κάτω σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αναθεωρούνται προς τα πάνω.
Ψέμα χαρακτήρισε και τον ισχυρισμό ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος προέκυψε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Η κυβέρνηση, είπε, είχε υποσχεθεί έσοδα 3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και εισέπραξε λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η αλήθεια, πρόσθεσε, είναι ότι η υπεραπόδοση οφείλεται στη στεγνή υπερφορολόγηση.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος οφείλεται στους εξής παράγοντες:
-Στην ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση
- Στις κατασχέσεις καταθέσεων σε 1 εκατ. πολίτες, ενώ κινδυνεύουν άλλοι 700 χιλιάδες πολίτες
- Στη διεύρυνση της εσωτερικής στάσης πληρωμών
- Στην τεράστια καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, καθώς εκκρεμούν περίπου 300.000 συντάξεις και
- Στην αναστολή των επενδυτικών δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη.

Έντονη αντίδραση από Τσακαλώτο
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μας κατηγορείτε ότι ο λόγος μας είναι τοξικός. Εσείς νομίζετε πως ο δικός σας ήταν τριανταφυλλένιος αποκαλώντας μας ψεύτες συνεχώς;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
«Αν θέλετε να μην είναι τοξικός ο λόγος μας, γιατί δεν είστε ενημερωμένος για το θέμα της συζήτησης;».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει υπεραπόδοση χωρίς πληρωμή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εξηγήσαμε στις Επιτροπές πόσα χρήματα πήραμε από τον ΕΦΚΑ, πόσα από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, εξηγήσαμε ότι το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων. Αυτά ο κ. Σταϊκούρας τα γνωρίζει, θα έπρεπε να σας έχει ενημερώσει».
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για άλλη μια φορά από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει πού θα βρει τα χρήματα για τη μείωση των φόρων που υπόσχεται.
«Θα κόψετε από την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια; Αντί να ειρωνεύεστε, πείτε μας τι πρόγραμμα έχετε. Διαφορετικά σας επιστρέφω τον λαϊκισμό και το ψέμα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: