14 Νοεμβρίου 2017

Εκδρομή στο Παραδοσιακό χωριό ΝΥΜΦΑΙΟ

Την Κυριακή 14/11/2017 η Ένωση Συνταξιούχων Εμπόρων Ν. Πιερίας πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στο Παραδοσιακό χωριό ΝΥΜΦΑΙΟ στην ΦΛΩΡΙΝΑ και στην ΕΔΕΣΣΑ.Το πρωί της Κυριακής στις 7,30’ πήραμε την Εγνατία Οδό περάσαμε έξω από την όμορφη Βέροια και διασχίζοντας τα 13 Τούνελ (γαλαρίες) αγναντεύοντας απέναντι τα Πιέρια Όρη φθάσαμε έξω από την Κοζάνη που κάναμε την πρώτη στάση για καφέ.
Στη συνέχεια πήραμε τον δρόμο για το Νυμφαίο και περνώντας έξω από την Πτολεμαΐδα (αριστερά) αλλά βλέποντας δεξιά μας τα εργοστάσια που παράγουν Ηλεκτρικό Ρεύμα, φθάσαμε στον παραδοσιακό Οικισμό και διατηρητέο ιστορικό τόπο του Νυμφαίου.
Πραγματικά μείναμε έκθαμβοι από την ομορφιά του τοπίου, αλλά και από τα όσα μάθαμε για τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο Πρόεδρος Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη.
Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το Νυμφαίο το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος.
Υπάρχει ακόμη μισογκρεμισμένο το στρατηγείο του Παύλου Μελά, η Νίκειος Σχολή, αλλά δραστηριοποιείται και η οργάνωση του Αρκτούρου, για την καφέ Αρκούδα.
Κατόπιν διασχίζοντας ένα φανταστικό φθινοπωρινό τοπίο που ήταν σαν πίνακας ζωγραφικής φθάσαμε στην όμορφη Φλώρινα. Από μακριά φάνταζε ο μεγάλων διαστάσεων Σταυρός που στην κορυφή του Λόφου Αγίου Παντελεήμονος τοποθέτησε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης.
Αφού περιηγηθήκαμε στην πόλη ψωνίζοντας τα υπέροχα γλυκά κουταλιού και απολαμβάνοντας τη νόστιμη κουζίνα, στις τέσσερις το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας μια στάση στην Έδεσσα για έναν καφέ και απολαμβάνοντας τον ήχο από τα γάργαρα νερά που έτρεχαν από τους όμορφους καταράκτες.

Ήταν μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: