17 Νοεμβρίου 2017

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα

Ισχυρές καταιγίδες συνεχίζουν να πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας, με τα καιρικά φαινόμενα να είναι έντονα και στις περιοχές της Δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τη θεομηνία της Τετάρτης. Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε και στα νότια προάστια, με τον Πειραιά, την Καλλιθέα, τον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο στο επίκεντρο.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κατά τη διάρκεια της Πέμπτης εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Το βράδυ της Πέμπτης η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς, στο ύψος της Χαμοστέρνας, καθώς το σημείο είχε μετατραπεί σε λίμνη.
Στην υπόλοιπη χώρα
Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερες από 500 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρισαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι διερχόμενοι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στο ρεύμα προς τη Λάρισα, λίγο μετά την Κατερίνη. Στο βίντεο που δημοσίευσε το onlarissa.gr ο οδηγός του αυτοκινήτου μετά βίας προσπαθεί να διασχίσει την εθνική οδό που είχε μετατραπεί σε ποτάμι. Οι υπεύθυνοι διέκοψαν την κυκλοφορία για αρκετές ώρες μέχρι να εξoμαλυνθεί η κατάσταση.

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον νομό Τρικάλων, σε ορεινές και πεδινές περιοχές. Έκδηλη είναι η αγωνία των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών για την άνοδο της στάθμης του Πηνειού. Ο όγκος του νερού που έπεσε το βράδυ ήταν πολύ μεγάλος, ενώ οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την ευρύτερη περιοχή είναι δυσοίωνες. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έκλεισαν μάτι ελπίζοντας να μην επαναληφθεί η περσινή καταστροφική πλημμύρα. Πρόβλημα υπάρχει και στα ορεινά της Καλαμπάκας. Το 4ο δημοτικό σχολείο πλημμύρισε και θα παραμείνει κλειστό. Από την σφοδρή βροχόπτωση έχουν πλημμυρίσει πολλές καλλιέργειες της περιοχής και οι αγρότες φοβούνται ότι θα προκληθεί μεγάλη καταστροφή.
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πλήττουν τη χώρα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Θα επηρεαστούν:
Την Παρασκευή πιθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).

Το Σάββατο αρχικά όλη η χώρα, εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη).

Την Κυριακή πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.


Άλλη μια μέρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με εξασθένηση. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές στη Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τμήματα έως 7 μποφόρ από το μεσημέρι στα δυτικά σε βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές, κυρίως στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές, κυρίως στις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα βροχών και σποραδικών καταιγίδων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 7 βαθμιαία στον Θερμαϊκό βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: