18 Νοεμβρίου 2017

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην imerisiapierias.net και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τσαλού

"Την Κυριακή πρέπει να κάνουμε το αποφασιστικό 
βήμα για την πολιτική ανανέωση"


Ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγες μόλις ώρες πριν από τις κάλπες του β' γύρου για ανάδειξη του νέου επικεφαλής της Κεντροαεριστεράς, μιλάει στην imerisiapierias.net και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τσαλού.

Κατερίνα Τσαλού: Λίγες μόλις ώρες πριν το δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης νέου επικεφαλής. Τι χαρακτηριστικά έχει για εσάς η αναμέτρηση της Κυριακής;

Νίκος Ανδρουλάκης: Την προηγούμενη Κυριακή κάναμε το πρώτο βήμα για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης μέσω της μαζικής συμμετοχής των πολιτών στον πρώτο γύρο. Την επόμενη Κυριακή πρέπει να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να ολοκληρώσουμε την ανατροπή μέσω της πολιτικής ανανέωσης.

Κ.Τ.: Γιατί να επιλέξει ο ψηφοφόρος εσάς; Ποια είναι κατά την άποψή σας η μεγαλύτερη διαφορά του πολιτικού σας στίγματος από αυτό της κ. Γεννηματά;

Νίκος Ανδρουλάκης:Τώρα που η μαζική συμμετοχή των πολιτών απέδειξε ότι ο προοδευτικός χώρος παραμένει ζωντανός, απαιτείται ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της παράταξης. Τώρα, περισσότερο ποτέ, είναι που πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά, με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας, σε ρήξη με τα κάθε λογής κατεστημένα που κρατούν τη χώρα αλλά και την παράταξη εγκλωβισμένες στη μιζέρια.


Κ.Τ.: Ανησυχείτε για την αποχή την Κυριακή;

Νίκος Ανδρουλάκης:Καλώ τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν και πάλι μαζικά στη διαδικασία, να ολοκληρώσουν αυτό που οι ίδιοι ξεκίνησαν. Αν προσέλθει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών στις κάλπες, θα σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης όλων μας την επόμενη μέρα. Τους καλώ να κάνουν ξανά τη φωνή τους να ακουστεί, να μην επιτρέψουν σε εκείνους που ονειρεύονται μια μικρή και φοβική παράταξη να κρυφτούν πίσω από την αποχή. Ο τελικός λόγος είναι στους πολίτες.

Κ.Τ.: Κάποιοι με αφορμή τις τελευταίες σας δηλώσεις περί οικογενειοκρατίας μιλούν για επικίνδυνη πόλωση και θεωρούν ότι δεν πρέπει η αναμέτρηση της Κυριακής να πάρει χαρακτηριστικά ξεκαθαρίσματος  λογαριασμών μηχανισμών του ΠαΣοΚ.   Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «μικρότητες» τα όσα είπατε. Τι απαντάτε;

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν έχω κάνει καμιά δήλωση για οικογενειοκρατία, έχω βάλει έναν στόχο κι ένα στοίχημα: να πάψει η Ελλάδα να είναι μια κοινωνία κληρονομικής ισχύος και στην οικονομία και στην πολιτική. Αυτό θα το πολεμήσω ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση. Αυτό είναι το στοίχημα των σοσιαλδημοκρατών σε όλη την Ευρώπη, αυτό είναι και το στοίχημα το δικό μου. Η οικονομική κρίση έχει καταστρέψει την κοινωνική κινητικότητα που είχε παλαιοτέρα η Ελλάδα. Το παιδί του φτωχού μπορούσε να γίνει πλούσιος και να σπουδάσει ενώ πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Με ενδιαφέρει να ενώσω την παράταξη κι αυτός είναι ο στόχος μου. Γι’ αυτό κι έχω θεσμική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πάντα λειτουργούσα εντός των οργάνων της παράταξης.

Κ.Τ.: Εγγυάστε και με ποιο τρόπο την «επόμενη ημέρα» ;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η επόμενη μέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, θα έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε στα πλαίσια της οργάνωσης του νέου φορέα και δεν περισσεύει κανείς. Να είμαστε όμως ξεκάθαροι ότι δεν νοείται «ενότητα» όπως γινόταν παλιά που μοιράζαμε καρέκλες και κάποιοι καλομαθημένοι όταν τις έχαναν, έφευγαν στην πίσω γραμμή ή πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ. Χρειαζόμαστε την ενότητα του ξεκινήματος που λέει ότι μπαίνουμε στην πολιτική για να προσφέρουμε χωρίς να ξέρουμε ότι θα πάρουμε κάποιο οφίτσιο. Και πιστεύω πως οι πολίτες την Κυριακή θα υπερασπιστούν μια τέτοια ενότητα: ήθους, συνέπειας και πολιτικής δράσης.


Κ.Τ.: Όσο η Κεντροαριστερά «τρέχει» για τις εκλογές της, τρέχει και η επικαιρότητα. Η κυβέρνηση ανακοινώνει «μέρισμα». Πώς σχολιάζετε το διάγγελμα του πρωθυπουργού;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση είναι επιθυμητή και θεμιτή, αλλά η αφαίμαξη των μεσαίων και παραγωγικών στρωμάτων για την διανομή πλεονάσματος δεν συνιστά υπεύθυνη  πολιτική στάση. Η οικονομία είχε δύο χρόνια ύφεσης, το 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης. Ο λογαριασμός αυτής της αποτυχίας έπεσε κυρίως σε όσους  θα είχαν βρει δουλειά, αν η οικονομία και η απασχόληση δεν είχαν εκτροχιασθεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας τώρα ότι βοηθά τους ανθρώπους εκείνους, τους οποίους οι χειρισμοί του διατήρησαν στην ανεργία για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, είναι υποκρισία. Αντί, λοιπόν, για προεκλογικά δώρα η κυβέρνηση θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Για αυτό έχω προτείνει την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και την παραγωγή νέου «πλούτου» μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεγάλων έργων που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Αλλά, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει παγώσει την ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε στασιμοχρεοκοπία. Δηλαδή, σε μια οικονομία που σέρνεται και που επιβιώνει σε συνθήκες μιζέριας. 

Κ.Τ.: Ζητήσατε «στήριξη» από τους συνυποψηφίους σας;  Με ποια επιχειρήματα;

Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητώ την στήριξη όλων των προοδευτικών πολιτών. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η συμμετοχή μου στον β’ γύρο και η ευκαιρία που μου προσφέρουν οι πολίτες να διεκδικήσω την αρχηγία του νέου φορέα. Σε ό,τι με αφορά αισθάνομαι διπλή ευθύνη, σε προσωπικό επίπεδο προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε θεσμικό προς όλους όσους έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την ανανέωση. Απευθύνομαι σε όλους όσοι συνυπέγραψαν με την ψήφο τους την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης για να ολοκληρώσουμε μαζί αυτήν την αλλαγή.

Κ.Τ.: Στους πολίτες της Πιερίας που θα προσέλθουν στις κάλπες και πάλι την Κυριακή, ποιο μήνυμα θέλετε να απευθύνετε;

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την επιλογή τους όπως και τους εθελοντές που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να φτάσουμε ως εδώ δίνοντας μια άνιση μάχη. Την επόμενη μέρα θέλω να είμαστε όλοι μαζί εδώ για να κάνουμε πράξη το αίτημα για αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: