9 Νοεμβρίου 2017

Tο ΔΝΤ στέλνει μήνυμα για άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Χαρακτήρα επείγοντος δίνει και το ΔΝΤ ( μετά τον Μάριο Ντράγκι που έκανε ειδική παρέμβαση στο Eurogroup) στην άμεση έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι «μεταρρύθμιση κλειδί» και πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γ. Μάρεϊ, ξεκαθάρισε πως αυτό (δηλ. οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) αποτελεί βασικό συστατικό του προγράμματος του Ταμείου.
«Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα και ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή του το συντομότερο δυνατόν», είπε.
Μόλις την Τετάρτη ( 8-11-2017) σε παρέμβαση του στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προϊδέασε τους βουλευτές για το τι θα σημάνει καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς λόγω της αποχής των δικηγόρων και της καθυστέρησης στην ηλεκτρονική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε παρέμβαση του ο υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές πως υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί ξανά θέμα νέων stress tests και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αν οι πλειστηριασμοί δεν ξεκινήσουν το αργότερο ως το Μάρτιο. Στις ενστάσεις βουλευτών που έθεσαν θέμα παράτασης του νόμου Κατσέλη και μεγαλύτερης προστασίας από τους πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποίησε πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών με την προστασία των ακινήτων μέχρι 300.000 ευρώ το επόμενο στάδιο θα είναι χειρότερο.

ΔΝΤ για τρίτη αξιολόγηση 
Οσον αφορά στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης και τις επαφές του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν μέρος του προγράμματος. Η συζήτηση, είπε, συνεχίζεται από τις έδρες των Θεσμών και η εκ του σύνεγγυς διαδικασία της αξιολόγησης θα αρχίσει στα τέλη Ιανουαρίου.
Απαντώντας για το θέμα του χρέους και για το τι θα συμβεί με το ΔΝΤ εάν ο προσδιορισμός των μέτρων ελάφρυνσης γίνει τον Αύγουστο του 2018, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρκέσθηκε να πει πως οι συζητήσεις για το χρέος είναι μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλάδος. «Εμείς έχουμε την άποψη πως για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δεν έχει αλλάξει», σημείωσε. Στην ενημέρωση ετέθη και το ερώτημα αν το ζήτημα της αναβάθμισης των πολεμικών αεροσκαφών F16 προκαλεί δημοσιονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
«Παρακολουθούμε τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος. Δεν βλέπουμε κάποιο ρίσκο στους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν θεωρούμε πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα» απάντησε χωρίς να υπεισέλθει στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: