26 Δεκεμβρίου 2017

Υεμένη: Πάνω από 60 νεκροί σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές γύρω από τη Χοντάιντα

Πάνω από 60 σιίτες αντάρτες Χούθι και στρατιωτικοί της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στα μέτωπα της επαρχίας Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, δήλωσαν τη Δευτέρα πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας και σε νοσοκομεία.

Οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι μάχες στα μέτωπα κλιμακώθηκαν σε αυτή την επαρχία μετά την εκτόξευση τη 19η Δεκεμβρίου από τους Χούθι ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του Ριάντ, του δεύτερου σε δυο μήνες.

Τα δύο στρατόπεδα έστειλαν εσπευσμένα ενισχύσεις στις γραμμές των μετώπων. Οι δυνάμεις των Χούθι στοχοθετήθηκαν από αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ. Ενώ οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση δεν κατάφεραν να προχωρήσουν προς βορρά, εξαιτίας κυρίως των ναρκοπεδίων.

Η Χοντάιντα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, θεωρείται στρατηγικής σημασίας, αφού το λιμάνι της στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η κύρια πύλη για τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα.

Η πόλη και το λιμάνι ελέγχονται από τους Χούθι. Η συμμαχία επιθεωρεί τα φορτία που μεταφέρονται προς το λιμάνι για να αποτρέπει παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στους αντάρτες.

Κατά τη διάρκεια περίπου 24 ωρών, 18 Χούθι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Χέις και άλλοι 35 στην Ταχίτα, δυο περιοχές περίπου 70 χιλιόμετρα από τη Χοντάιντα, δήλωσε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι απολογισμοί αυτοί επιβεβαιώθηκαν από εργαζόμενους σε νοσοκομεία στη Χοντάιντα, που έκαναν επίσης λόγο για 63 τραυματίες στις τάξεις των ανταρτών.

Μια πηγή προσκείμενη στα κυβερνητικά στρατεύματα έκανε από την πλευρά της λόγο για 12 νεκρούς και 19 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων που έχουν ορκιστεί πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.750 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς άμαχους, μετά την επέμβαση της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο, τον Μάρτιο του 2015, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό υπηρεσιών του ΟΗΕ. Η συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ λέει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περίπου 11.000 Χούθι.

Η συμμαχία επενέβη για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Χάντι, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, κι εναντίον των ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο τμήμα της βόρειας Υεμένης και, από το 2014, την πρωτεύουσα Σαναά. Οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν?οι Σαουδάραβες καταγγέλλουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τους προμηθεύει οπλισμό, η Τεχεράνη το διαψεύδει και τονίζει πως η υποστήριξή της είναι μόνο πολιτική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: