5 Δεκεμβρίου 2017

ΑΡΘΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ & ΔΗ.ΣΥ. ΠΙΕΡΙΑΣ


Από τις δύο κορυφαίες διαδικασίες που διαμορφώνουν το πρόσωπο ενός πολιτικού φορέα, η μία που είναι η εκλογή της ηγεσίας πραγματοποιήθηκε στις 12 και 19 Νοεμβρίου με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η άλλη είναι το Συνέδριο του οποίου η έκβαση είναι εξίσου καθοριστική για την επιτυχία της όλης πορείας και προσπάθειας που γίνεται για την ανασύνταξη του πολιτικού μας χώρου, και που ήδη μετράει σημαντικό χρονικό διάστημα.
Κατά την γνώμη μου, πρέπει από το Συνέδριο να βγει ένα πολιτικό μέτωπο στην κοινωνία που θα είναι πρωτίστως Ενωμένο, αλλά και καθαρό ως προς τις πολιτικές του επιλογές και επιδιώξεις, και που όμως θα του παρέχονται και τα απαραίτητα εργαλεία για να συνεχίσει την προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης, μέσα από έναν σχηματισμό που με συνεχή και σταθερό τρόπο θα σφυρηλατεί περαιτέρω την ενότητα και θα πολλαπλασιάζει την δυναμική.

Η συνολική μας στάση στην από εδώ και πέρα πορεία πρέπει να διέπεται από δύο αρχές:

Η πρώτη είναι η αποτροπή φαινομένων αποκλεισμών μέσα από μία λογική υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, και η αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη της Ενότητας.

Δεύτερη αρχή, πρέπει να είναι η στον μέγιστο βαθμό αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Παράταξη, μετά και το κύμα διεύρυνσης που πραγματοποιήθηκε μέσα από την διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας από την βάση.

Η ενότητα όμως έχει διαστάσεις και δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συμψηφισμών και στρογγυλοποιήσεων, και ούτε, πάνω απ’ όλα, συνεννοήσεων κορυφής των επικεφαλείς κομμάτων και σχηματισμών που συμμετείχαν στην διαδικασία.

Έχει την θεσμική της διάσταση που ξεκαθαρίζει τις μεταξύ μας σχέσεις κατά την λειτουργία της οργάνωσης.

Έχει την Στρατηγική, Πολιτική και Προγραμματική της διάσταση που θέτει τους κοινούς μας στόχους και την πορεία προς αυτούς, και επιτυγχάνεται μέσα από την δημοκρατική λειτουργία.

Και έχει και την Ψυχική της διάσταση που επιτυγχάνεται μέσα από την Δημοκρατική Διαδικασία και την κοινή δράση που αυτήν συνεπάγεται.

Αυτοί οι όροι θεωρώ ότι πρέπει να καθορίσουν τις επιλογές μας από δω και στο εξής, με ιδιαίτερη προσοχή στην συγκρότηση των οργάνων (ιδιαίτερα των μεταβατικών που οδηγούν προς το Συνέδριο), η οποία πρέπει να γίνει με τρόπο ‘χρυσής τομής’, έτσι που να μην αναβιώνουν και αναδεικνύονται οι διαχωριστικές γραμμές των επιμέρους κομμάτων και σχημάτων που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, αλλά συγχρόνως να γίνεται σεβαστή και η διαφορετικότητα – και η έκφρασή της –, όπου αυτήν υπάρχει.

Επιμένω στα οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα γιατί είναι πάγια πεποίθησή μου ότι η διάρρηξη και, τελικά, ο κατακερματισμός της Παράταξης οφείλεται στην σταδιακή υποβάθμιση των παραπάνω προϋποθέσεων όπως αυτήν εκφράστηκε μέσα από προσωπικούς ανταγωνισμούς και τακτικισμούς, αλλά και μέσα από την αδυναμία της ίδιας της Παράταξης να εξηγήσει επαρκώς τις πολιτικές της επιλογές – από το 2010 και μετά -, αλλά και τις αναγκαίες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν – από το 2010 και πριν -.

Μέσα από την απάντηση σε αυτές τις δύο αδυναμίες πιστεύω ότι βάζουμε τα καλύτερα θεμέλια για το αύριο της Παράταξης, με την διασαφήνιση / ρύθμιση δηλαδή των μεταξύ μας σχέσεων μέσα από μία αυστηρά θεσμική λειτουργία, αλλά και μέσα από μία Δημοκρατική Διαδικασία που θα δίνει χώρο έκφρασης στην κοινωνία, αλλά και που θα καθιστά σαφέστερες και πιο ορατές τις πολιτικές μας επιλογές και παρεμβάσεις.

Σκοπός μας είναι πάντα μία ισχυρή κοινωνία και μία ισχυρή Ελλάδα που με αυτοπεποίθηση θέτουν στόχους και τους πετυχαίνουν, και για εμάς προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι μία ισχυρή Δημοκρατική – Προοδευτική Παράταξη η οποία θα πείσει ότι μπορεί να υπάρξει όραμα, καταρχήν, και ποιο είναι αυτό κατά δεύτερον.

Θα έθετα, λοιπόν, ως πολιτικό στόχο του Συνεδρίου μας το πρώτο, να πείσουμε δηλαδή ότι μπορεί να υπάρξει όραμα, και το πιστεύω γιατί διάφορες και επιμέρους πτυχές αυτού του οράματος τις βρίσκουμε στα κείμενα, στους λόγους, στις παρεμβάσεις και στην δράση, εν γένει, των στελεχών μας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να το συγκροτήσουμε και να το περιγράψουμε αναλυτικά, αλλά και να το επικοινωνήσουμε συνεκτικά, έτσι που να γίνεται κατανοητό και να επιλέγεται από τους πολίτες.

Και θα έθετα ως μετά – Συνεδριακό στόχο, μέσα από μία συγκροτημένη και δημοκρατική πολιτική διαδικασία, να χτίσουμε αυτό το όραμα και να το επικοινωνήσουμε στην κοινωνία.

Έτσι νομίζω ότι υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο η εντολή για μία ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη των δύο Κυριακών της εκλογής ηγεσίας από την βάση. Μέσα από σταθερούς επάλληλους κύκλους επέκτασης. Πολιτική, θεσμική και οργανωτική συγκρότηση των ψηφισάντων της πρώτης Κυριακής. Μπορεί να υπάρξει όραμα, και ποιο είναι αυτό μέσα από επάλληλες διαδικασίες επέκτασης και έκφρασης της κοινωνίας.

Στον βαθμό που είναι εντός της έκτασης και του χρονικού ορίζοντα αρμοδιότητάς μου, αλλά και στον βαθμό που είναι στο χέρι μου, θα φροντίσω σε τοπικό επίπεδο για τα παραπάνω και όλοι φιλοδοξούμε το Συνέδριο που έχει εξαγγελθεί για τους πρώτους μήνες του νέου έτους να αποτελέσει πραγματικά μία τομή για τα πολιτικά δρώμενα της Χώρας.



Χρήστος Τζιουβάρας

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ & ΔΗ.ΣΥ. Πιερίας




Δεν υπάρχουν σχόλια: