24 Δεκεμβρίου 2017

Αυτό είναι το πιο ακριβό κρασί στη Βόρεια Ελλάδα


Ακριβά κρασιά και φιάλες εκλεκτών οίνων, δεν παράγονται μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας και πολλά από αυτά, διαθέτουν σπάνια χρώματα με ξεχωριστές αποχρώσεις που αφήνουν ιδιαίτερη γεύση στον ουρανίσκο.


Εχθές, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων», πολλοί είχαν την ευκαιρία να γευτούν εκλεκτές γεύσεις κρασιών, καθώς και σπανίων αποσταγμάτων.

Ο οίνος, όμως, που έκλεψε τη παράσταση, ήταν ο Πορφυρογέννητος που παράγεται κατά περιόδους στο κτήμα του Πόρτο Καράς.

Ένα σπάνιο κρασί, το πιο ακριβό στην Β. Ελλάδα, που έχει βγει μόνο τέσσερις φορές στην ιστορία του, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Δουκίδη, sommelier  στο κτήμα του Πόρτο Καράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Οι ετικέτες του «Προφυρογέννητου» έχουν πάνω τις χρονολογίες: 1975, 1977, 1993 και 2001, με τους οινόφιλους να αναμένουν την επόμενη σοδειά της που θα  είναι έτοιμη να βγει στην αγορά τον Φεβρουάριο του 2018.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη ThessNews ο κ. Δουκίδης, οι φιάλες του συγκεκριμένου κρασιού είναι περιορισμένες, με τη τιμή να κυμαίνεται στα 160 ευρώ. Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επειδή πρόκειται για ένα κρασί είναι «σπάνιο, έχει ιδιαίτερες γεύσεις και βγαίνει σε συγκεκριμένες και επιλεκτικές χρονιές».

Το εμβληματικό κρασί από το κτήμα των 5.000 στρεμμάτων του Πόρτο Καράς στη Χαλκιδική, είναι από τα πρώτα Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας  κρασιά που μπήκαν στις ειδικές ποικιλίες, ενώ, εχθές, στην οινική εκδήλωση, μερικές από τις ποικιλίες που μπορούσαν να γευτούν οι οινόφιλοι, ήταν το καμπερνέ σοβινιόν και το Λημνιό.

Τα χαρακτηριστικά του "Πορφυρογέννητου", σύμφωνα με το krasiagr.com

Βαθύ πορφυρό χρώμα, στην πολύπλοκη μύτη (αν και εμφανώς κλειστή) αποκαλύπτει υπέροχα αρώματα φρούτων, γλυκόριζας, καπνού, βρεγμένων φύλλων του δάσους, bitter σοκολάτας και μια λεπτή αίσθηση βοτανικότητας ανάμεσα στα διάσπαρτα μπαχαρένια αρώματα του. Στην παλέτα εξαιρετικά εκφραστικό, εμφανίζει ευπρόσδεκτη φρεσκάδα, συμπύκνωση και ζωντάνια, βελούδινες τανίνες που αγγίζουν κάθε χιλιοστό του ουρανίσκου και αξιοζήλευτη ποιότητα και ένταση φρούτου που παραμένει στη μακριάς διάρκειας μπαχαρένια επίγευσή του. Ένα Bordeaux-like κρασί, όπως άλλωστε επιθυμούσε να δημιουργήσει ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, με πανέμορφο συνδυασμό δύναμης, λεπτότητας και βάθους και μια αστείρευτη διάθεση για παλαίωση.

Το Grande Reserve αυτό κρασί μόλις βγεί από την μετα-εμφιάλωσης νάρκη του, θα συνεχίσει να προσφέρει συγκινήσεις για 15 τουλάχιστον χρόνια. Εμπιστευτείτε το σε συνδυασμό με κρέατα μαγειρεμένα Sous-vide με έντονες σάλτσες και εκλεκτά κυνήγια. Επίσης ώριμα τυριά και κρεατικά συνοδεύουν άριστα το συγκεκριμένο κρασί.

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: