6 Δεκεμβρίου 2017

Ημέρα μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Με μαθητικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη οι νέοι της χώρας τιμούν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας της ηλικίας μόλις 15 ετών μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου την 6η Δεκεμβρίου του 2008 στις 20.55 ακριβώς στη γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.
Δολοφόνος του ο αρχιφύλακας της Άμεσης Δράσης και ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας ο οποίος δικάστηκε στην Άμφισσα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη πρωτοδίκως και από τον Απρίλιο του 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του στο Εφετείο. 
Ο Κορκονέας εκτίει την ποινή του στον Κορυδαλλό. Μαζί με τον Κορκονέα την στιγμή της δολοφονίας βρισκόταν και ο αστυνομικός Βασίλης Σαραλιώτης ο οποίος το 2012 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και παραμένει εκτός φυλακής μέχρι και σήμερα και ζει στη Δράμα όπου και διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι. 
Ο Σαραλιώτης ζει σε καθεστώς περιοριστικών όρων και του απαγορεύεται να εξέλθει των ορίων του νομού στον οποίο ζει. 
Ο Κορκονέας εκτίει την ποινή του στον Κορυδαλλό. Μαζί με τον Κορκονέα την στιγμή της δολοφονίας βρισκόταν και ο αστυνομικός Βασίλης Σαραλιώτης ο οποίος το 2012 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και παραμένει εκτός φυλακής μέχρι και σήμερα και ζει στη Δράμα όπου και διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι. Ο Σαραλιώτης ζει σε καθεστώς περιοριστικών όρων και του απαγορεύεται να εξέλθει των ορίων του νομού στον οποίο ζει. 
Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε το 2008 ένα πρωτοφανές κύμα εξέγερσης και διαμαρτυρίας των νέων ανθρώπων κυρίως αλλά όχι μόνον. Ήταν η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή με αρμόδιο υπουργό τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τότε είχε στην κυριολεξία καεί το κέντρο της Αθήνας. 
Από τότε και ως σήμερα την 6η Δεκεμβρίου μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, άτομα πολιτικοποιημένα και μη, από πολλούς πολιτικούς χώρους διοργανώνουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τιμώντας τη μνήμη του δολοφονημένου παιδιού και θυμίζουν ότι οι ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνολικά η Δημοκρατία δεν αποτελούν κεκτημένο αλλά είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται από τους πολίτες κάθε μέρα που περνά. 

Το ξέσπασμα της οργής των νέων ανθρώπων από τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου και για τουλάχιστον τρία εικοσιτετράωρα ήταν πρωτοφανής. Καπνοί σηκώνονταν από διαφορετικά μέρη του κέντρου της πρωτεύουσας και από τη Λ. Αλεξάνδρας έως τη Λ. Συγγρού. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 374 καταστήματα, 16 υποκαταστήματα τραπεζών, τρία θέατρα και κινηματογράφοι και δύο σούπερ μάρκετ καθώς και δύο αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. 
Μετά από τρεις ημέρες οδομαχιών και κλεφτοπόλεμου των νεαρών με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, αντίκριζαν οι πολίτες κτήρια καμένα, σπασμένες κρυστάλλινες προθήκες, συντρίμμια στους δρόμους και οδοφράγματα παντού. 
Η αστυνομική καταστολή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η χρήση των χημικών ήταν τόσο πυκνή και συνεχής που η μυρωδιά των αερίων είχε καλύψει σχεδόν όλη την πρωτεύουσα, με τους πολίτες να προσφεύγουν μαζικά στα δημόσια νοσοκομεία για περίθαλψη. 
Το πολιτικό κόστος για την τότε κυβέρνηση ήταν οδυνηρό. Για τον τότε υπουργό Παιδείας ήταν οδυνηρότατο, όταν έγινε γνωστό μέσω των κοινωνικών δικτύων πως ακόμη και μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο τότε υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης διασκέδαζε σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί. 
Τότε ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες και όχι μόνο της συγκυβέρνησης αλλά της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης είχαν σχολιάσει με θετικά λόγια την ψυχραιμία που επέδειξε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινωνικής οργής αλλά παρόλα αυτά, ο σημερινός ΠτΔ δεν είχε αποφύγει την έντονη κριτική όταν εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό κατά τη διάρκεια έκτακτης Συνέντευξης Τύπου και χαμογελούσε την ώρα που τα ερωτήματα έπεφταν βροχή για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. 
Όλα αυτά αναφέρονται για να μην ξεχνιόμαστε. Διότι δυστυχώς η πολιτική μνήμη είναι πάντα κοντή. 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: