4 Δεκεμβρίου 2017

O πορτογάλος Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μεσολάβησε ένα μικρό.. θρίλερ για την εκλογή του διαδόχου του Γ. Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος γύρος δεν ανέδειξε νικητή, καθώς ουδείς συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Μετά την πρώτη ψηφοφορία, αποσύρθηκαν από την κούρσα η λετονή υπουργός Οικονομικών καθώς και ο Σλοβάκος Π. Καζιμιρ. Κατόπιν έγινε δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στους υπόλοιπους δύο υποψηφίους: τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας  Μάριο Σεντένο και του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια.
Γάλλος αξιωματούχος δήλωνε πως ο κ. Σεντένο είναι «ξεκάθαρα ένας από τους υποψήφιους που ικανοποιεί εξαιρετικά τα τρία κριτήρια που έχουμε θέσει – ικανότητα, εμπειρία και όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη».
Ποιος είναι ο Μάριο Σεντένο
Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015.
Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Σύμφωνα με το περιοδικό Expresso θεωρείται «οικονομολόγος-ροκ σταρ» λόγω της μεγάλης προβολής του από τα ΜΜΕ, ενώ οι επιδόσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως "Κριστιάνο Ρονάλντο του Eurogroup" από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.
Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνα.
Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: