5 Ιανουαρίου 2018

Παγκόσμιο best seller: "Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει"

Καλησπέρα φίλοι μου.

Είμαι πίσω, με ένα άρθρο σχετικά με το βιβλίο που με απασχόλησε κάποιες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

«Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει» ο τίτλος του και το διάλεξα γιατί βγάζει μία αισιοδοξία.

Με έπεισε ότι η Μπουμπουκίτσα* κατάφερε να πετάξει, πριν να το ξεκινήσω. Πόσο όμορφο να κάνεις όνειρα; Όπως έλεγε και ο κύριος Τσε Γκεβάρα "Αξίζει φίλε μου να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει." Είμαι ονειροπόλα, το παραδέχομαι. Λατρεύω να κάνω όνειρα και δε μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν ονειροπολούν. Εσείς, κάνετε όνειρα; Θα χαρώ πολύ να μάθω κάτω στα σχόλια.

*Το "Μπουμπουκίτσα" ήταν το ωραιότερο όνομα στον κόσμο. Ένα μπουμπούκι μεγάλωνε σ' ένα φύλλο και αγκαλιαζόταν με τον αέρα και τον ήλιο, προτού πέσει και σαπίσει και γίνει κι αυτό ένα με το παχύ στρώμα των σάπιων φύλλων που θα έτρεφαν το δέντρο για να ξαναβγάλει κι άλλα ευωδιαστά λουλούδια.

 Η Μπουμπουκίτσα λοιπόν είναι μία κότα κλεισμένη στο κοτέτσι και σκοπός της είναι να γεννάει αυγά, πολλά αυγά! Το γεγονός ότι είναι φυλακισμένη και στερείται το δικαίωμα να κλωσήσει τα αυγά της σε συνδυασμό με την μειωμένη της όρεξη για φαγητό, μειώνουν δραματικά και την παραγωγικότητα της. Οι ιδιοκτήτες της αποφασίζουν να δώσουν τέλος στη ζωή της, αλλά για καλή της τύχη θα σωθεί με τη βοήθεια του Πρασινοκεφαλόπαπια. Έτσι η κοτούλα μας πλέον είναι ελεύθερη, στην αυλή (με πολλούς εχθρούς), και με την ανάγκη της να κλωσήσει να θεριεύει.

Αυγά δε μπορεί να κάνει, αλλά μια μέρα μέσα στις αγριοτριανταφυλλιές βρίσκει ένα αυγό και αποφασίζει να το κλωσήσει.* Ο καιρός περνάει και δίπλα της, συμπαραστάτη έχει τον Πρασινοκεφαλόπαπια, ο οποίος την προστατεύει από τον Νυφίτσα. Ώρες πριν το μικρό πουλάκι βγει από το αυγό του, ο Νυφίτσας τρώει τον Πρασινοκεφαλόπαπια. Τελικά, αποδεικνύεται ότι το αυγό ήταν της καλής του τελευταίου, αφού γεννήθηκε ένα παπάκι. Παρότι δεν ανήκουν στο ίδιο είδος, η Μπουμπουκίτσα κόντρα σε όλα τα ζώα της αυλής και παρά την απειλή του Νυφίτσα, θα μεγαλώσει το παπάκι σαν δικό της παιδί και θα το αγαπήσει με όλο της το είναι.

 Το μωρό της, ο Πρασινοκέφαλος, θα μεγαλώσει και θα ενταχθεί στην ομάδα τον άγριων παπιών ως φύλακας. Θα πετάξει μακρυά της και τότε η Μπουμπουκίτσα είναι που θα ευχηθεί να μπορούσε και η ίδια να διασχίσει τον ουρανό, να δώσει νόημα ύπαρξης στα φτερά της. Θα τα καταφέρει; Τι θυσία απαιτείται; (Αυτό δε θα σας το αποκαλύψω γιατί ήδη προσπαθώ σκληρά να μην αναφέρω όλες τις λεπτομέρειες του βιβλίου.)

*"Αυτό είναι το αυγό μου. Το μωρό μου που μπορώ να του λέω τις ιστορίες μου!" (...) Συγκεντρώθηκε αποκλειστικά στις προσπάθειες της να κρατήσει το αυγό ζεστό• μπορούσε να νιώσει τη μικροσκοπική καρδούλα να χτυπάει μέσα απ' το κέλυφος.

Η Μπουμπουκίτσα είναι πρότυπο μητέρας. Μου θυμίζει γυναίκες που δυσκολεύονται να κάνουν δικά τους παιδιά αλλά έχοντας πίστη και ελπίδα στο τέλος τα καταφέρνουν, είτε μέσω εξωσωματικής, είτε μέσω υιοθεσίας. Η κοτούλα μας είναι πάντα κυνηγημένη, πάντα σε εγρήγορση και παρότι φοβάται τον Νυφίτσα δε διστάζει να τα βάλει μαζί του για να σώσει το παπάκι της. Η Μπουμπουκίτσα είναι μια μαμά που γίνεται θυσία για το μωρό της αλλά δε διστάζει να γίνει θυσία και για άλλα μωρά.

Για αυτό το γενναίο πτηνό ισχύει: Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

~ Linda Wooten
Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη. Επίσης, μιλάει για τη φιλία, για τη διαφορετικότητα*, για τη θυσία, για τη μητρότητα για θέματα που έχουν σαν θεμέλιο την αγάπη. Θα επιστρέψω κάποια στιγμή με το βιβλία της ίδιας συγγραφέως με τίτλο "Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί". Χωρίς να γενικεύω (δε θέλω), μέχρι στιγμής ότι βιβλίο διάβασα με ζωάκι στον τίτλο είχε τα πιο όμορφα και αληθινά μηνύματα. Να το έχετε κατά νου. Μέχρι το επόμενο άρθρο να περνάτε καλά και σας στέλνω τις πιο θερμές ευχές για το 2018 που έρχεται!

*Δείχνουμε διαφορετικοί γι' αυτό και δε μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι κρύβει ο καθένας μας βαθιά μέσα στην καρδιά του, όμως αγαπάμε ο ένας τον άλλον με τον δικό μας τρόπο.

Σέβη!

Συγγραφέας: Sun-Mi Hwang
Τίτλος: Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει
Εκδότης: Εκδόσεις Διόπτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: