7 Ιανουαρίου 2018

Αντιδράσεις βιομηχάνων για τις πλαστικές σακούλες

Διευκρινίσεις αλλά και αιχμές για τον επικοινωνιακό χειρισμό της αλλαγής καθεστώτος στην πλαστική σακούλα αφήνει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος χαρακτηριστικά:
- από 01/01/2018 οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κάτω των 50μ επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + ΦΠΑ σε όλα τα σημεία πώλησης εκτός από περίπτερα και υπαίθριες αγορές.
- από 01/01/2018 οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά,
- οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.
- οι Ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς είναι ήδη εναρμονισμένες με την νέα νομοθεσία και παράγουν όλα τα είδη των προαναφερθεισών πλαστικών σακουλών. από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.
- η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη σωστή ενημέρωση και παιδεία για την ορθολογικά ευαισθητοποιημένη μέριμνα διαχείρισης όλων ανεξαιρέτως των υλικών συσκευασίας μετά την χρήση τους και όχι με την στοχευμένη αποκλειστικά επιλεκτική δαιμονοποίηση ενός κατ’ εξοχή ανακυκλώσιμου υλικού.

Σύμφωνα με τους βιομήχανους πλαστικού, στο παραπάνω πνεύμα εγείρονται κάποια καθόλου ρητορικά αλλά απολύτως εύλογα ερωτήματα.

Δεν θα πρέπει για παράδειγμα να γνωρίζει ο ορθώς οικολογικά ευαισθητοποιημένος πλην πλημμελώς ενημερωμένος καταναλωτής ότι:
1. εκείνες οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάζονται από σύνθετα υλικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται;
2. κάθε σακούλα απορριμμάτων που αντικαθιστά μια απλή σακούλα Super Market έχει συνήθως τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο βάρος ;
3. οι παραπληροφορήσεις αυτού του είδους ανοίγουν διάπλατα τη κερκόπορτα σε εισαγόμενα κυρίως εκ των εγγύς και Άπω Ανατολής προερχόμενα και καθόλου φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα;
4. κάποιοι λίγοι απο τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα κερδίσουν ενώ κάποιοι άλλοι θα καταστραφούν και πολλοί περισσότεροι (χιλιάδες) θα χάσουν τις δουλειές τους και θα οδηγηθούν στην απόγνωση της ανεργίας ;

thessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: