4 Ιανουαρίου 2018

Υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

Εντείνονται οι διεργασίες για το θέμα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται σήμερα μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξουν ζυμώσεις σχετικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα και κυρίως εάν μπορεί να υπάρξει ενιαία θέση, λόγω της γνωστής διαφοροποίησης εκ μέρους των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν για τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, με δεδομένο ότι έχει απορρίψει εκ των προτέρων τη χρήση της λέξης Μακεδονία σε μία νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

Χθες, πάντως, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει η αίσθηση ενιαίας γραμμής από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι ο υπουργός Άμυνας «δεν έχει διάθεση να πυροδοτήσει κυβερνητική και πολιτική κρίση». Πέταξε δε το μπαλάκι στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι δεν εκφράζει σαφή θέση και τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι «να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος». Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως «εφόσον βρεθεί συναίνεση, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μίνι υπουργικό θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας.

Κατά τα λοιπά οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας συνεχίζονται ενώ επίκεινται και σημαντικές συναντήσεις. Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ,. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: