11 Ιανουαρίου 2018

Πλοίο «κινητή βόμβα» με εκρηκτικά στην Κρήτη

Σήμερα,  Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα το πλήρωμα του πλοίου που ήταν έμφορτο με  εκρηκτικά  από την Τουρκία και είχαν τελικό προρισμό τη Λιβύη.

«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον» τόνισε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης της κατάσχεσης του φορτηγού πλοίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κλιμάκιο ειδικών αποστολών, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, προχώρησε στη σύλληψη των μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Andromeda» με σημαία Τανζανίας, που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία και ειδικό τζελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών για τρομοκρατικές ενέργειες).

Το πλήρωμα, το οποίο αποτελείτο από οκτώ άτομα, (δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό) κατά τη διάρκεια της προανάκρισης έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ προέκυψε ότι ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του «Andromeda» να μεταβεί στο λιμάνι της Μισουράτας στη Λιβύη και όχι στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν τα έγγραφα του πλοίου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και εντοπίστηκε σχετική εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου, στις 18 Δεκεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν, που είχαν δηλωθεί ως προορισμός του φορτίου.


Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική Οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.


Το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε, ενώ το πλοίο, το οποίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου, διαπιστώθηκε από την επιθεώρηση ότι φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος.


Το πλήρωμα του πλοίου θα οδηγηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Εισαγγελία Πειραιά, από όπου αναμένεται να λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί, ενώ το πλοίο, όπως και εκρηκτικές ύλες, κατασχέθηκαν.


Ως ιδιοκτήτης του πλοίου φέρεται η εταιρεία «Andromeda shipping», πιθανόν Έλληνα πλοιοκτήτη. Επιπλέον, ερευνώνται τα δρομολόγια που έκανε το συγκεκριμένο πλοίο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς φαίνεται ότι είχε προσεγγίσει και λιμάνια της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: