9 Μαρτίου 2018

Στους 17 οι νεκροί από γρίπη και 71 οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ

Στους 17 ανέρχονται οι θάνατοι από γρίπη στη χώρα μας σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ για το διάστημα έως και τις 4 Μαρτίου. Εν τω μεταξύ έχουν καταγραφεί και 73 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 71 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΝΟ, την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 195 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 170 από νοσοκομεία και 25 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 58 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 14 ήταν τύπου Α και τα 44 ήταν τύπου Β. 
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 73 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 71 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 10. 
Τα 54 από τα 71 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 17 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 15 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 2 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Ο θανόντες είναι 12 άνδρες και 5 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 30 έως 87 έτη. Από τα 6 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 11 ιός γρίπης τύπου Β.
Τέλος, τα 15 από τα 17 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: