2 Μαρτίου 2018

Προφυλακιστέοι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί - Με ποια κατηγορία θα οδηγηθούν στο δικαστήριο

Με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, που φέρεται να εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, ενώ εκτελούσαν συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής στις Καστανιές Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο στρατιωτικοί μέχρι τότε, το θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. 
Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Αυτοί είναι οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία
Νωρίτερα, το τουρκικό δικαστήριο της Αδριανούπολης έδωσε εντολή οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να συλληφθούν μέχρι να ορισθεί δικάσιμος.
Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και το λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία για «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή» και όχι και για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» όπως αρχικά μετέδιδαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού. Στη συνέχεια έγινε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης και έπειτα μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο όπου και διετάχθη η σύληψή τους μέχρι να οριστεί δικάσιμος.
Οι τουρκικές Αρχές ελέγχουν και τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί το Γενικό Επιτελείο Στρατού, οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πραγματοποιούσαν τη συνηθισμένη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα να συλληφθούν.
Πάντως, το ΓΕΣ διαβεβαιώνει ότι από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ κος Ε. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του σε καλό κλίμα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας, σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί βρέθηκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος και ότι οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται είναι απολύτως τυπικές. Είναι μια δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και αναμένουμε τη γρήγορη επιστροφή των αξιωματικών στη χώρα μας, τόνισε.
Πρόσθεσε ότι ακούει διάφορα σενάρια για «ανταλλαγές», τα οποία είναι κατασκοπευτικά σενάρια που δεν αξίζουν σχολιασμού.
Κουβέλης: Θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης, Φώτης Κουβέλης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: