8 Μαρτίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Οικολογική μέθοδος για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας σε πάρκα και σχολεία

Μία επιστημονικά ενδεδειγμένη απλή, οικονομική και οικολογική μέθοδο για την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας - κυρίως στα πάρκα και σε σχολικά συγκροτήματα - εφαρμόζει όπως είναι γνωστό, τα τελευταία επτά χρόνια, η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Κατερίνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, διαχρονικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής είναι θεαματικά, καθώς παρατηρείται μια σταθερή, σταδιακή μείωση του πληθυσμού της κάμπιας κατά 20-30% κάθε χρόνο.
Όπως επισημαίνει σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Τσιουκάνης: «Ο Δήμος μας αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα, στην οποία εφαρμόζεται και φέτος η συγκεκριμένη τεχνική. Έτσι αποφεύγεται η χρήση χημικών σκευασμάτων που είναι επιβλαβή, για τον άνθρωπο και το αστικό περιβάλλον, καθώς και η εφαρμογή ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα ή κλαδέματα, που έχουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία. Παράλληλα, προστατεύονται όσοι έχουν ευαισθησία σε αλλεργίες που ειδικά την περίοδο της άνοιξης είναι σε έξαρση».
Η ταυτότητα της τεχνικής καταπολέμησης
Ειδικότερα, κατά το στάδιο της νυμφοποίησης, όπου οι κάμπιες κατεβαίνουν στο έδαφος, γίνεται επικόλληση επάνω στον κορμό, σε ύψος 2-2.5 μέτρων,  απλών ταινιών διπλής όψεως,  επάνω στις οποίες κολλούν οι κάμπιες, χωρίς να κινδυνεύουν άλλα έντομα ή πτηνά λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε κόλλα. Η μέθοδος όπως προαναφέρθηκε εφαρμόζεται κυρίως στα πάρκα όπου εντοπίζεται και το εντονότερο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: