12 Μαρτίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, αποτελεί η 12η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.
Στόχος της συγκεκριμένης μέρας είναι να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το Ίντερνετ και στερούν από τους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση.

Σύμφωνα με την RSF, το 2011 παρουσιάστηκε μια αύξηση 30% στις συλλήψεις ιστολόγων και ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια, ενώ σε όλο τον κόσμο «τουλάχιστον 120 ενεργοί πολίτες του διαδικτύου έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα».

Στον κατάλογο με τους Εχθρούς του Ίντερνετ, που συντάσσει κάθε χρόνο, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι χώρες: Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ, ενώ φέτος προστέθηκαν το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία

Ο αγώνας για την ελευθερία της ενημέρωσης είναι κάθε φορά πιο συχνός στο διαδίκτυο. Η γενική κατεύθυνση είναι ότι κάθε φορά ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός χωρών αυξάνει τον έλεγχο απέναντι σε μια ολοένα αναπτυσσόμενη και πιο ικανή κινητοποίηση των χρηστών του κυβερνοχώρου, που κάθε φορά είναι πιο δημιουργικοί και πιο αληλλέγγυοι.

Στις αυταρχικές χώρες όπου τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από το καθεστώς, το διαδίκτυο προσφέρεται ως ο μοναδικός χώρος συζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών. Επίσης λειτουργεί ως ένας μηχανισμός κινητοποίησης. Το διαδίκτυο είναι ένα είδος χωνευτηρίου όπου κοινωνίες που ασφυκτιούν αναγεννιούνται και αναπτύσσονται.

Ωστόσο παράλληλα με τη βία που ασκείται μέσα στις δικτατορίες «χώρες που αποκαλούνται δημοκρατικές συνεχίζουν να ενδίδουν στις προκλήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ή να λαμβάνουν μέτρα δυσανάλογα για την προστασία του δικαιώματος του χρήστη».

Ανάμεσα στις χώρες που τελούν υπό επιτήρηση, η Ταϊλάνδη είναι «στην πύλη των εχθρών του διαδικτύου, με τον κίνδυνο της συνέχισης μιας πολιτικής υπέρ του φιλτραρίσματος και της καταδίκης χρηστών του διαδικτύου για έγκλημα εσχάτης προδοσίας.

Στον κατάλογο των χωρών που τελούν «υπό επιτήρηση» είναι η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Γαλλία (από το 2011), η Ινδία, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Τουρκία.

Η RSF επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες που ασκούν μια άλλης μορφήςλογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως το Πακιστάν «που πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο.

Τέλος η οργάνωση δηλώνει ότι μένει επιφυλακτική όσον αφορά την κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης στο διαδίκτυο κυρίως σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, το Τατζικιστάν, παρότι αυτές δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω καταλόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: