7 Μαρτίου 2018

Δώστε νόημα στον γάμο σας

Οι άντρες συχνά αποκαλούν τις συζύγους τους «το άλλο μου μισό». Ο Αδάμ χωρίς την Εύα θα ήταν σαν βιολί χωρίς δοξάρι. Ο Θεός χάρισε στον Αδάμ ως σύντροφο την Εύα με σκοπό να συμπληρώσει τις ελλείψεις του χαρακτήρα του. Ο σκοπός ήταν να τον  ολοκληρώσει και  όχι να τον ανταγωνιστεί.

Ας δούμε κάποιες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που κάποιοι κύκλου προσπαθούν διαγράψουν. Γι’ αυτό και υπάρχει σοβαρός κλονισμός στην παραδοσιακή οικογένεια.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές γενικές διαφορές των φύλων:

Εκείνος, ο άνδρας, προμηθεύει.  Εκείνη, η γυναίκα, ενθαρρύνει:
Ο Αδάμ ήταν υπεύθυνος να καλλιεργεί τον κήπο της Εδέμ. Η Εύα ήταν η βοηθός του. Τον ενθάρρυνε και στεκόταν στο πλευρό του. Αυτές οι διαφοροποιήσεις υπάρχουν, όσο κι αν η σύγχρονη κοινωνία τείνει να τις περιορίσει ή ακόμα και να τις εξαλείψει.

Εκείνος προστάτης. Εκείνη τροφός:
Ο άντρας ηγείται, οδηγεί και προστατεύει. Αυτός είναι ο λόγος που ο Θεός του έδωσε σωματική δύναμη. Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα τρυφερή και ευγενική γιατί μέσω αυτής δίδεται η ζωή.

Εκείνος λογικός. Εκείνη συναισθηματική:
Έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης: Οι άντρες χρησιμοποιούν κυρίως τη λογική, το μυαλό τους. Οι γυναίκες  έχουν περισσότερο συναίσθημα και καρδιά. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως οι γυναίκες δεν σκέφτονται λογικά. Απλώς προσεγγίζουν τις καταστάσεις διαφορετικά.

Εκείνος παίρνει το Ρίσκο. Εκείνη ενδιαφέρεται για  Ασφάλεια
Οι άντρες παίρνουν το ρίσκο. Ο Θεός τους έδωσε την τάση αυτή, για να κατορθώσουν με τον τρόπο αυτό νέα και σπουδαία  επιτεύγματα στη ζωή. Αντίθετα, οι γυναίκες, έχουν το ρόλο της τροφού και της αρχόντισσας του σπιτιού – όπως τις προόρισε ο Θεός. Ενδιαφέρονται περισσότερο να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον όμορφο, ήρεμο και  ασφαλές.

Εκείνος ενδιαφέρεται για το Γενικό πλαίσιο. Εκείνη για τις Λεπτομέρειες:
Οι άντρες έχουν την τάση να βλέπουν τη γενική εικόνα, ενώ οι γυναίκες εμμένουν στις λεπτομέρειες. Τα δύο φύλα προσεγγίζουν τις διάφορες καταστάσεις από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Ποια από τις δύο όμως είναι η σωστή; Καμία. Ο Θεός τους έπλασε να είναι διαφορετικοί. Όταν αυτές οι διαφορές αγνοούνται, οι αντιπαραθέσεις είναι αναπόφευκτες.

Οι άντρες ακόμη δεν είναι τόσο ευαίσθητοι όσο οι γυναίκες, που νοιάζονται πολύ για τα αισθήματα των άλλων. Ασφαλώς, η έλλειψη ευαισθησίας σε μεγάλο βαθμό είναι κακή. Οι άντρες είναι πιο σκληροί, πράγμα σημαντικό σε κάποιες καταστάσεις. «Γι' αυτό, ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του, και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του· και θα είναι οι δύο σε μία σάρκα» (Γένεσις 2:24).

Ο εβραϊκός όρος «dabaq» που μεταφράζεται ως «προσκολλώμαι» σημαίνει  την ένωση δύο μερών σε ένα. Απεικονίζει παραστατικά το σχέδιο του Θεού για την οικογένεια. Ένα σχέδιο που θέλει τον άντρα και τη γυναίκα να μένουν μαζί για πάντα. Τι γίνεται όμως μ’ εκείνους που λένε ότι δεν αγαπούν πια τον/τη σύζυγο τους; Ξεχνούν ότι η αγάπη είναι επιλογή. Επιλέγω να αγαπάω. Η αγάπη όμως είναι και δεσμευτική. Το συναίσθημα ακολουθεί τη δέσμευση. Χωρίς την τελευταία, οι άνθρωποι «τα παρατάνε» μόλις έρθει η ώρα της κρίσης. Η Βίβλος, αντιθέτως, μας καλεί σε πλήρη και τέλεια δέσμευση. Έχεις χρέος να δείχνεις αφοσίωση στον/στη σύζυγό σου, γιατί ο ίδιος ο Δημιουργός μάς προόρισε για να είμαστε ένα.  Εξάλλου οι γαμήλιοι όρκοι αναφέρονται σε έναν παντοτινό, αδιάρρηκτο δεσμό που μπορεί να την τερματίσει μόνο ο θάνατος και όχι οι όποιες διαφωνίες ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος που τόσο συχνά ακούμε.

Είναι καιρός πλέον να δούμε το γάμο μας,  έτσι όπως ο Θεός τον θέλει, χωρίς να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε τίποτα. Ανανέωσε την απόφασή σου να αγαπάς και να ζεις μαζί με το άτομο που διάλεξες, όπως και τότε την πρώτη ημέρα του γάμου σου.

Μετάφραση: Μαρία Γούδα Κοκτσίδου, Οδοντίατρος 

Προσφορά της Νεολαίας της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας eyagelikieklisiakaterinis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: